Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krvavi dan sprave

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 03. 10. 2023 / 17:55
Oznake: Molitev, Praznik, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2023 / 19:13
Krvavi dan sprave
Izraelsko topništvo. FOTO: Wikipedia

Krvavi dan sprave

V soboto, 6. oktobra 1973, so v Izraelu praznovali dan sprave (jom kipur), ki je najsvetejši dan v judovskem letu. Javno življenje se je ustavilo, pobožni Judje so molili, državni vrh pa je imel posvetne, vendar še kako pomembne skrbi.

Predsednica izraelske vlade Golda Meir, obrambni minister Moše Dajan in načelnik generalštaba David Elazar so že zjutraj razpravljali o mobilizaciji dela vojske ter o preventivnem napadu na sirska letališča, raketne sisteme in kopenske sile. Obveščevalni podatki so namreč nakazovali, da se v bližini meje nekaj kuha. Na sestanku se niso odločili za napad, vendar so se nekaj ur pozneje v Izraelu vseeno oglasile sirene.

Na svetu je trenutno okrog trideset oboroženih konfliktov. Mediji največ pozornosti namenjajo vojni v Ukrajini, vendar je napeto tudi v Gorskem Karabahu, Sudanu, Haitiju in še kje. Med najbolj nemirne predele na svetu spada tudi Bližnji vzhod, kjer se že več kot stoletje spopadajo Judje in Arabci.

Izguba ozemlja 

Med prvo svetovno vojno so Palestino osvojile britanske sile, ki so premagale nemško-turško vojsko. Po vojni se je v deželo priselila množica Judov. Nad tem seveda niso bili navdušeni Arabci, zato so izbruhnili oboroženi spo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh