Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Magična bazilika

Objava: 07. 06. 2023 / 09:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2023 / 10:38
Magična bazilika
FOTO: B. U. J.

Magična bazilika

Zelišča in dišavnice v kuhinji poskrbijo za pravo kulinarično doživetje. Prijeten vonj, ki ga oddajajo, ko jih odrežemo, popestri vsakodnevno pripravo jedi. Z uporabo zelišč lahko zmanjšamo količino soli v hrani in tako skrbimo tudi za svoje zdravje.

V Samostanski vrtnariji vsako pomlad posejemo in posadimo več sort bazilike. Obožujemo raznolikost, ki jo premorejo, in njihovo vsestransko uporabo. Poznamo klasično rdečo, drobnolistno grško baziliko in sveto baziliko, ki se veliko uporablja v indijski medicini. Že več let pa nadvse obožujemo grmičasto baziliko Ocimum x hybrida 'Magic Blue'. Sorta je v primerjavi s klasično 'genovese' veliko bolj bujna in zelo hitre rasti. V poletnem času zraste v grm, velik do 80 cm in širine 30 cm. Ima okrasno vrednost, zato jo sadimo v samostojne večje lonce, ki bodo vedno pri roki, ko se bo kaj kuhalo. Lističi so široki, ovalne oblike in izredno aromatični. Zaradi količine, ki jo poberemo z enega grma, jo lahko uporabljamo sproti ali posušimo in shranimo v steklenem kozarcu za zimske dni.

Že v juniju nas bo navduševala s prelepim vijolično modrim socvetjem in nas razvajala skoraj do zmrzali. Z vonjem privablja metulje, čmrlje in čebele, ki jo obožujejo in radi posedajo na njej.

...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh