Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Montessori

Za vas piše:
Melita Košir
Objava: 06. 09. 2023 / 16:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2023 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marija Montessori
FOTO: ASSOCIATED PRESS

Marija Montessori

V septembrski in oktobrski Mavrici prek stripa spoznavamo življenje Marije Montessori, ki je svoje življenje posvetila otrokom.

Maria Montessori je bila zdravnica, živela je konec 19. in v prvi polovici 20. stoletja. Posvečala se je otrokom, ki so zaostajali v duševnem razvoju. Ugotovila je, da se jim je um začel razvijati, ko jim je v roke dala predmet, kako orodje, razne materiale. In zelo hitro so se naučili tudi pisati! Spoznajmo metodo poučevanja, ki jo je razvila in jo še danes izvajamo.

Zdaj je minilo že več kot sto let, odkar je Maria Montessori postavila svojo pedagogiko. Njeno delo je znano še danes. Njena pedagogika je vedno bolj cenjena!

Marija Montessori, pedagoginja in zdravnica. FOTO: Wiki

Znanstvenica

Da bi se kar najbolje posvetila otrokom, je Maria Montessori pri svojem delu do otrok izbrala znanstveni pristop: opazujem, predpostavim, preizkušam.
Če deluje, vztrajam, če ne deluje, poskusim kaj drugega! Na koncu naredim sklepe. Danes lahko že poslikamo procese, ki se odvijajo v možganih. Znanstveniki so potrdili natančnost teorij, ki jih je postavila Maria Montessori.

Dediščina

V Franciji so se po drugi svetovni vojni po osnovnih šolah razširile ideje Marie Montessori. Obešalniki in umivalniki v otrokovi višini, majhni stoli, manjše table … vse to so njene zamisli!

Po pedagogiki Marije Montessori so bile ustanovljene mnoge šole in vrtci! Foto: Shutterstock

Montessori vrtci in šole

Pisanje, branje, računanje, slovnica, geografija, astronomija, glasba in celo verouk. Maria Montessori je posegla v skoraj vsak šolski predmet. Pri njej ni govora o kakšnih “lekcijah”! Raje je ustvarila posebne pripomočke, ki učencu pomagajo k samostojnemu učenju v lastnem ritmu. Učenec se celo popravi sam! Najpogosteje zadostuje, da odrasel pokaže, opazuje otroke in jim zastavlja vprašanja. Ostalo naredijo otroci sami. Presenetljivo, kajne?

V Sloveniji veilko vrtcev deluje po metodi, ki jo je razvila Marija Montessori. Od leta 2010 imamo v Sloveniji tudi dve osnovni šoli, ki delujeta po načelih Marije Montessori: v Ljubljani in v Mariboru.

“Otrok, ki je osredotočen, je srečen.” (Maria Montessori)

Članek je bil objavljen v septemberski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh