Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Medalja za prijaznost

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 21. 02. 2024 / 08:14
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2024 / 13:15
Medalja za prijaznost
Italijanski tekmovalec v bobu Eugenio Monti je poleg šestih olimpijskih medalj dobil tudi medaljo Pierra de Coubertina za pošten in prijazen odnos do tekmecev. FOTO: Wikipedia

Medalja za prijaznost

Športniki trdo trenirajo za največja tekmovanja. Nekateri se potem v boju za medalje ne ozirajo kaj dosti na tekmece, saj imajo pred očmi le želeni uspeh. Drugi pa tudi v najbolj napetih trenutkih opazijo stisko bližnjega in mu poskušajo pomagati.

V sredo, 29. januarja 1964, so se v Innsbrucku začele devete zimske olimpijske igre. Na njih je sodelovalo 1.091 športnikov, od tega 892 moških in 199 žensk. Pred začetkom tekmovanj sta se zgodili dve odmevni nesreči s smrtnim izidom: 58-letnega britanskega sankača poljskega rodu Kazimierza Kay-Skrzypeckega je na treningu vrglo s proge, devetnajstletni avstralski smučar Leslie Ross Milne pa se je na treningu smuka zaletel v drevo.

Najuspešnejša udeleženka iger v Innsbrucku je bila sovjetska hitrostna drsalka Lidija Skoblikova, ki je osvojila štiri zlate medalje. V smučarskem teku je bila trikrat zlata njena rojakinja Klavdija Bojarskih. V alpskem smučanju sta blesteli francoski sestri Christine in Marielle Goitschel. V slalomu je zmagala Christine pred Marielle, v veleslalomu pa sta zamenjali mesti.

Ob ledeni progi

V središču pozornosti se je znašel tudi 36-letni Italijan Eugenio Monti. Na začetku športne poti je bil obetaven smučar, po poškodbi kolen...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh