Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mestna cerkev skozi čas

Objava: 20. 10. 2021 / 12:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2021 / 12:40
Mestna cerkev skozi čas
Aleš maver, andrej hozjan in martin bele / FELIKS KOLAR

Mestna cerkev skozi čas

Z nizom petih večerov v stolnici želimo opozoriti na pomembnost duhovnega, kulturnega in umetniškega pomnika, ki že vse od 12. stoletja privablja meščane, romarje in turiste. Upamo, da bodo ti večeri, ki so, kot kaže, res bili nekaj zelo pričakovanega, postali stalnica v življenju stolnice.

Na prvem večeru smo gostili dr. Stanislava Lipovška, ki je pričeval o svoji povezanosti s stolnico in več kot četrt stoletja dolgi službi mariborskega stolnega župnika. Drugi večer je nastal v sodelovanju z glasbeniki SNG Maribor, ki so tudi naši župljani in so kar nekajkrat v času »koronskega« zaprtja cerkva prek televizijskih in radijskih prenosov bogatili bogoslužja iz stolnice. V tretjem večeru smo se povezali s člani Univerze v Mariboru, z zgodovinarji: doc. dr. Alešem Mavrom, izr. prof. dr. Andrejem Hozjanom in doc. dr. Martinom Beletom, ki so delili z obiskovalci zanimivosti o Mariborčanih ter njihovi mestni cerkvi skozi čas. Večer z njimi ni bil samo zgodovinski pomnik, ampak je bil zaradi njihove povezanosti s stolnico tudi pričevalski. V četrtem večeru smo se srečali z zakoncema Marijo in Andrejem Štremfljem.

Veseli smo, da bo zadnji večer v stolnici, ki bo 22. oktobra, zaznamovan s prvim nastopom Mariborskega okteta v Mariboru po vnovični obuditvi njegovega delo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh