Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Meštrovićeva razstava v Zagrebu

Objava: 28. 02. 2024 / 08:23
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2024 / 09:03
Meštrovićeva razstava v Zagrebu
Zgodovina Hrvatov, Večkrat upodobljena idealizirana umetnikova mati. FOTO: Atelier Meštrović Galerija Klovićevi Dvori

Meštrovićeva razstava v Zagrebu

V Galeriji Klovićevi dvori je do 3. marca na ogled retrospektivna razstava del kiparskega velikana Ivana Meštrovića (1883–1962).

Izjemna življenjska pot je vsestransko nadarjenega dečka iz domačih Otavic v zaledju Šibenika najprej vodila v kamnoseško delavnico v Split, že kmalu na študij na Dunaj in potem naprej v svet. O Meštroviću, njegovem delu in zagrebški razstavi smo se pogovarjali z umetnostnim zgodovinarjem dr. Ferdinandom Šerbeljem.

Kakšni so bili začetki izjemne poti izjemnega umetnika?

Ivan Meštrović je odraščal pod Dinaro, sredi kamenja. Domače okolje ga je v njegovem razvoju vsekakor podpiralo. Pri vstopanju v svet umetnosti ga je spodbujala zlasti mati Marta. In Meštrović je znal vsako zrno znanja izrabiti, da je v njem vzklilo: v poezijo, v kiparsko ustvarjanje … Komaj enajstleten napravi prvo skulpturo. Pri petnajstih je že v kamnoseški delavnici v Splitu, kjer se sreča s pravimi tehnologijami, s pravim orodjem. Potem pride na Dunaj, kjer je, kakor pogosto pozabljamo, poleg kiparstva absolviral tudi arhitekturo: znal je razmišljati, kako se skulptura znajde v razmerju z a...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh