Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minusi in plusi

Za vas piše:
Boštjan Debevec
Objava: 18. 01. 2023 / 10:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2023 / 10:28
Minusi in plusi
FOTO: Tatjana Splichal

Minusi in plusi

Ko v mesecu januarju delamo letne načrte, se nam nehote postavi tudi vprašanje, kaj vse bo to leto prineslo. Gotovo kakšna nova odkritja v znanosti, žal pa verjetno tudi nesreče in nova vojna žarišča.

Že nekaj desetletij lahko opažamo, kako tehnološki napredek, višji standard in hiter pretok informacij spreminja družbo. Zdi se, da vse bolj »obvladujemo« svoje življenje, zato ne potrebujemo »višje sile«. Posledica samozadostnosti je proces sekularizacije, ki pospešeno stopa tudi po slovenski deželi – tudi med slovenskimi katoličani.

Letno poročilo Slovenske škofovske konference kaže, da se versko življenje po koroni sicer počasi vrača, a ostajajo trendi upadanja prejema zakramentov in števila posvečenih oseb. Statistika zadnjih desetih let pa pokaže še nekaj drugega: ljudje se dejavno vključujejo v življenje Cerkve na različnih področjih. Iz leta v leto narašča število skavtov, animatorjev in otrok na oratorijih, zakonskih skupin. V porastu je tudi konkretna pomoč ljudem v stiski; dobrodelne ustanove beležijo večje število sodelavcev in sredstev, ki jih delijo potrebnim.

Vedno več povpraševanja je tudi po katoliških vrtcih, osnovnih šolah in gimnazijah; slednje...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh