Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mir je kot šah

Za vas piše:
Peter Štumpf
Objava: 14. 06. 2023 / 07:49
Oznake: Cerkev, Duhovnost, Vera
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2023 / 08:39
Mir je kot šah
Peter Štumpf. FOTO: Ivo Žajdela

Mir je kot šah

Ko so me sobratje v Slovenski škofovski konferenci lani novembra prosili in potem tudi pooblastili za sestavo in vodenje odbora, ki pripravlja medreligijsko srečanje v Kopru, kjer bo imel osrednjo vlogo Forum za dialog in mir, nisem mogel niti najmanj slutiti, na kakšen oder se opotekam.

Šlo naj bi za srečanje vseh predstavnikov monoteističnih verstev na Balkanu. Zame je to neznani svet, po katerem v času dokaj dolge kilometrine svojega duhovniškega in škofovskega popotovanja in delovanja še nisem hodil.

Zakaj takšna »avantura« Slovenske škofovske konference, ki pošilja na to pot enega od svojih članov? Je to zanjo geopolitična aktivnost, ki poskuša v svojo korist hazardirati s krizo sedanjega trenutka? Bom kar naravnost povedal, zakaj ta dogodek v Kopru. Škofje si želimo preprosto miru in nič drugega. Zelo malo ga najdemo tudi v naši ljubi Sloveniji – zase, za vernike in za državljane. Ne gre za to, da bi tudi Cerkev končno že enkrat imela mir – no mogoče pa vseeno vsaj malo. Gre preprosto za to, da bi v Sloveniji vsi že enkrat imeli mir – ne drug pred drugim, ampak drug za drugega. Bo po koprskem dogodku med nami kaj več miru? Najbrž ne kaj dosti, je pa to ena od mnogih poti, ki ga lahko obeta.

Je pri nas še sploh kaj, kar ne bi šlo brez prask?...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh