Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mitologija od Tita do Goloba

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 04. 01. 2024 / 10:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2024 / 14:03
Mitologija od Tita do Goloba
Avtor komentarja je Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

Mitologija od Tita do Goloba

Miti, še posebej če temeljijo na resničnih dogodkih, spodbujajo sožitje in solidarnost v narodu tako, da ustvarjajo skupno identiteto, vzbujajo ponos in navdihujejo državljane. Čeprav pogosto idealizirani, so lahko tudi temelj za kolektivno učenje iz preteklosti za razumevanje in sprejemanje zgodovinskih dogodkov, kar je pomembno za gradnjo vključujoče družbe.

Vendar miti, pogosto zgrajeni na izmišljotinah ali zlonamerno interpretiranih dogodkih, postanejo oblastniško orodje za legitimizacijo vladavine in represije. Komunisti so bili mojstri v ustvarjanju takih narativov.

V zadnjem času je nad vlado Roberta Goloba razočarana velika večina njegovih volivcev in podpornikov. Profesor dr. Mojmir Mrak z ekonomske fakultete v Ljubljani pravi: »Mislim, da so se tiste neekonomske stvari, politične, če želite, zunanja politika, mediji, malo stabilizirale. Na ekonomskem področju pa žal mislim, da je ta vlada za zdaj eno veliko razočaranje.« Žal mnogi ne uvidijo, da sta protigospodarska naravnanost in javnofinančna razsipnost vlade posledica tako imenovane »politične stabilizacije«, ki jo omenja profesor Mrak.

Čeprav se dominantni mediji trudijo prikrivati operativno in organizacijsko nesposobnost vlade, so posledice slabega vladanja očitne. Bolnišnice so prenatrpane, čakalne vrste vse daljše, podržavljenje dopolnilnega zavarovan...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh