Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na nek način moja »častna dolžnost«

Objava: 19. 08. 2021 / 11:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2021 / 11:52
Na nek način moja »častna dolžnost«

Na nek način moja »častna dolžnost«

7. januarja 2020 so v Miklovi hiši predstavili knjigo Zalke (Rosalie Marie) Arnšek Doma je vse po starem. Miklovi iz Ribnice na Dolenjskem, ki nas popelje skozi utrinke spominov osmerih rodov Miklovih ter odstira strani vsakdanjega življenja preprostih in znamenitih posameznikov iz Miklove rodbine, neločljivo prepletenih z usodo Ribnice.

Napisali ste izčrpno knjigo o Miklovih iz Ribnice (273 strani). Od kdaj jih poznate?

Rodila sem se slovenskim staršem v mestu Bariloče (Bariloche) v Argentini. Družino Arko sem poznala že iz otroštva. Kot drugi otroci iz slovenskih družin sem tudi sama obiskovala slovensko sobotno šolo, ki jo je vodila Milena Arko, in srednješolski tečaj dr. Marka Bajuka, kjer je poučeval tudi Vojko Arko. Srečevali smo se tudi na gorskih poteh v Andih, kjer je Vojko Arko zbranim rad pripovedoval zanimive planinske zgodbe in prigode.

Od leta 1990 živite v Sloveniji. Kako ste sodelovali z Arkovimi?

Spominjam se, da me je po enem izmed mojih obiskov Argentine dr. Vojko Arko prosil, če lahko prinesem v Slovenijo portret njegovega prastarega očeta Antona Arka – Miklovca, ki ga je leta 1943 po fotografiji narisal Božidar Jakac in staro žepno uro z verižico za Miklovo hišo. Večkrat sem obiskala in se pogovarjala z dr. Ireno Arko. Prvič sem jo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh