Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napuh

Stane Granda
Za vas piše:
Stane Granda
Objava: 13. 09. 2023 / 09:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2023 / 13:22
Napuh
Stane Granda. FOTO: Tatjana Splichal

Napuh

Letošnje katastrofalno leto, ni ga še konec, bo nedvomno prešlo v anale naravnih nesreč. Ne samo pri nas. Škoda je predvsem materialna, življenje je izgubilo razmeroma malo ljudi.

Med njimi mnogi, ki so reševali premoženje namesto življenja. Kot da bi bilo v tem neko sporočilo. Narava je bila ustvarjena za človeka, ki je dobil nalogo, da si jo podvrže. To predpostavlja njeno spoštovanje in upoštevanje. Narava je živa, ima svoje zakonitosti, svoj red. Ni zoper človeka in še manj nad njim! Neupoštevanje njenega reda je greh zoper stvarstvo.

Nekoč me je nekdo z vprašanjem, kaj je prvi človeški greh, spravil v veliko zadrego. Molčal sem. »Napuh, vendar!« mi je odgovoril. Razmišljal sem, kaj sem takega storil, da mi to posredno očita. »Ne velja zate,« me je kmalu rešil stiske. Ko sem poslušal poročila o letošnjih naravnih nesrečah, ki tudi moje male posesti niso obšle, sem se vedno najprej vprašal, kaj smo ljudje sami zakrivili. Kot zgodovinar poznam primere hujših naravnih nesreč, pa tudi dejstvo, da se ponavljajo več ali manj vedno na istih področjih. Klasičen tak primer je dolina Savinje, kjer poznamo predhodnice letošnjih ujm že v antiki. Narava ima...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh