Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naš škof, naš ponos

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 12. 10. 2022 / 06:26
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2022 / 12:48
Naš škof, naš ponos
Mirna peč, muzej Lojzeta Slaka in toneta Pavčka, razstava Naš škof, naš ponos, o življenju rojaka Andreja Sajeta. FOTO: K. H.

Naš škof, naš ponos

V Mirni Peči odprli razstavo o življenju škofa Andreja Sajeta.

Ob prvi obletnici posvečenja novomeškega škofa Andreja Sajeta – posvečenje je prejel 26. septembra 2021 v cerkvi v Mirni Peči – so v tamkajšnjem muzeju, poimenovanem po dveh mirnopeških rojakih, harmonikarju Lojzetu Slaku in pesniku Tonetu Pavčku, v sredo, 5. oktobra, z občasno razstavo počastili še enega pomembnega Mirnopečana; razstavo so naslovili Naš škof, naš ponos, pobudo za razstavo pa sta dali učiteljici Anica Levstik in Mojca Lužar.

Da sta mu učiteljici, ki sta poučevali že v času njegovega šolanja v Mirni Peči, že lani povedali, da zbirata o njem gradivo za razstavo, je povedal škof Saje: »Rekel sem jima, da se razstave običajno postavljajo, ko človek že umre … A ju moja 'pripomba' ni ustavila. Vznemirjen sem bil, kaj bo nastalo.« Ko pa si je škof ogledal razstavo, je bil, kot je povedal, »vesel, ker je to nekaj lepega za kraj Mirno Peč, za moje korenine, za moje rojake. Predvsem pa je povabilo, da razmišljamo o duhovnih poklicih – morda pa bo razstava p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh