Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekoč revni, danes slavni

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 11. 2023 / 20:07
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2023 / 11:32
Nekoč revni, danes slavni
Prazna denarnica. FOTO: Pixabay

Nekoč revni, danes slavni

V nedeljo, 19. novembra, bomo obhajali svetovni dan ubogih. Čeprav je na svetu veliko duhovne in moralne revščine, je še bolj vidna materialna stiska. Lakota in pomanjkanje sta v mladosti pestila tudi številne slavne ljudi, ki pa so se z vztrajnostjo in trudom izvili iz njunega primeža ter izpisali navdihujoče življenjske zgodbe.

Leta 1499 ali 1500 se je v severnoitalijanskem mestu Brescia rodil Niccolo Tartaglia. Njegovega očeta, ki je s konjem nosil pošto v sosednje kraje, so leta 1506 ubili razbojniki, zato je družina zapadla v revščino. Šest let pozneje so Brescio napadle čete francoskega kralja Ludvika XII. Ko so vojaki po nekajdnevnem obleganju zavzeli mesto, so pobili več tisoč ljudi. Niccolo se je z materjo in mlajšo sestro zatekel v cerkev, vendar so Francozi vdrli tudi vanjo. Eden od vojakov mu je s sabljo razklal čeljust in ga pustil v mlaki krvi. Mati ni imela denarja za zdravnika, zato je sama skrbela zanj. Niccolo je ozdravel, vendar je težko govoril, zaradi iznakaženosti pa si je pustil rasti brado. Zakopal se je v znanost in postal eden največjih matematikov 16. stoletja.

Na prehodu iz 18. v 19. stoletje sta na jugozahodu Anglije živela Richard in Mary Anning. Od njunih desetih otrok sta otroško dobo preživela samo dva: Mary, ki se je rodila leta 1799, in tri leta s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh