Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ni počitnic za vatikansko diplomacijo

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 26. 07. 2023 / 08:19
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2023 / 09:22
Ni počitnic za vatikansko diplomacijo
Papežev odposlanec kardinal Zuppi na srečanju z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. FOTO: AFP

Ni počitnic za vatikansko diplomacijo

Sveti sedež deluje v številnih mirovnih pobudah, skrb vzbujajoče pa je slabšanje razmer za katoličane v nekaterih državah.

Kardinal Matteo Zuppi, papežev posebni odposlanec za Ukrajino, je po Kijevu in Moskvi obiskal še Washington. V ZDA se je med 17. in 19. julijem srečal z vrsto cerkvenih in političnih predstavnikov, vrhunec pa je bil skoraj dve uri trajajoč pogovor z ameriškim predsednikom Bidnom, govorila sta predvsem o humanitarni pomoči Ukrajini in iskanju poti k mirovnim pogajanjem. Zuppi se je udeležil tudi molitvenega zajtrka v senatu, na katerem je predstavil svoje mirovno poslanstvo. Obisk je po uradnih izjavah potekal v »srčnem ozračju in medsebojnem poslušanju«, čeprav ima papež Frančišek nekoliko drugačen pristop do vojne v Ukrajini. Nedavno se je na primer izrekel proti uporabi kasetnih bomb, ki so jih ZDA poslale ukrajinski vojski, a jih prepoveduje konvencija Združenih narodov (ne Rusija ne ZDA sicer nista med podpisnicami).

Vatikan kot posrednik?

Zuppi je tako zaokrožil svojo pot, ki jo je začel v začetku junija v Kijevu z ukrajinskim predsednikom Zelenskim, nadal...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh