Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Njiva in traktor nista prestiž, ampak kmetovo osnovno sredstvo za delo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 10. 2023 / 16:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2023 / 19:04
Njiva in traktor nista prestiž, ampak kmetovo osnovno sredstvo za delo
Anja Kastelic, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine. FOTO: Osebni arhiv/Arhiv Anje Kastelic

Njiva in traktor nista prestiž, ampak kmetovo osnovno sredstvo za delo

Mladi slovenski kmetje po vsej državi so združeni v 39 društev podeželske mladine z več kot 3.000 člani. Društva povezuje krovna organizacija, Zveza slovenske podeželske mladine Slovenije (ZSPM), katere predsednica je Anja Kastelic.

Katere so največje ovire pri prenosu lastništva kmetijskega gospodarstva s starejše na mlajšo generacijo?

Najpomembnejša dejavnika za odločitev za prevzem kmetije sta motivacija in volja za kmetovanje. Vendar jo mladi vedno težje najdejo, saj je izzivov in pričakovanj v kmetovanju vedno več, razumevanja pa vedno manj. Lahko rečemo, da trenutne razmere v kmetijstvu (ujme, poplave, neurja …) predstavljajo le še težjo odločitev, ali kmetijo prevzeti ali ne.

Naslednja težava je močno otežen dostop do kmetijskih zemljišč. Dobre štiri petine kmetijskih zemljišč imajo v upravljanju nosilci, stari 41 let in več. Starejši nosilci kmetijskih gospodarstev imajo v povprečju manjše kmetije v primerjavi z ostalimi starostnimi skupinami, mlajši gospodarji pa imajo večje kmetije, tako po obsegu kmetijskih zemljišč kot po standardnem prihodku.

Tudi dostop do finančnih sredstev za kmete je razmeroma težji kot za druge subjekte, za mlade kmete pa še bistveno bolj. Finan...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh