Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novo poslanstvo cerkvenega bisera

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 11. 10. 2023 / 13:36
Oznake: Cerkev, Slovenija
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2023 / 22:40
Novo poslanstvo cerkvenega bisera
Cerkev sv. Helene na Gradišču pri Divači. FOTO: ZVKDS

Novo poslanstvo cerkvenega bisera

Cerkev sv. Helene na Gradišču pri Divači je zaradi umetnostnozgodovinske vrednosti v zadnjih letih predmet živahne dejavnosti.

Pri Divači in severno od parka Škocjanske jame leži vasica Gradišče, ki šteje devet hiš. Na njenem obrobju stoji manjša cerkev sv. Helene, ki je zaradi fresk pomemben umetnostnozgodovinski spomenik na Primorskem, saj so te primerljive z znamenitimi freskami v taborski cerkvi Sv. Trojice v Hrastovljah. Gre za značilno primorsko majhno cerkev z zvončnico, kamnito streho in vhodno lopo.

Freske z grafiti

Freske v cerkveni ladji so odkrili v 50. letih in restavrirali v 60. letih 20. stoletja. Na severni steni je naslikan pohod in poklon sv. treh kraljev, na južni pa Kristusov pasijon v dveh pasovih. Janez Höfler jih je postavil v čas okoli leta 1490, ko je Janez iz Kastva poslikal cerkev v Hrastovljah, in jih prisodil anonimnemu slikarju, ki je bil z Jernejem delavniško povezan. Po nekem drugem poslikanem fragmentu je nastanek cerkve postavil v 14. stoletje. Glede stavbne zgodovine sta druga dva strokovnjaka nastanek cerkve postavila v romanski čas 13. ali zgodnjega...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh