Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O krompirju

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 06. 12. 2023 / 08:13
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2023 / 08:22
O krompirju
FOTO: Krištof Koman

O krompirju

Ko sem bila v vrtcu, so me učili, da moramo za zdravje jesti sadje, ker ima vitamine, zlasti so vedno in povsod omenjali vitamin C. Še danes marsikdo misli, da obstaja le ta vitamin, čeprav je vitaminov v resnici veliko in so celo bolj množično in raznoliko zastopani v zelenjavi kot v sadju.

Ko se je pojavila prva prehranska piramida in so ljudje prav na dnu videli narisan kruh, se je izoblikovalo mnenje, kako zdrav je kruh in tega naj bi pojedli na dan največ. Pa je v tistem nadstropju piramide še vse kaj drugega, ne le kruh.

Ko se pogovarjam o jedilnikih, vedno znova odkrijem, da številni krompir razumejo kot zelenjavo, ki naj (po njihovem) povsem zadošča za zdravje ob pečenki. Saj raste iz zemlje, me prepričujejo. Krompir na njihovo nesrečo v prehranskem smislu ni zelenjava. Sodi med škrobnata živila, ob bok kruhu, rižu, testeninam, zato v takem jedilniku kronično primanjkuje korenja, špinače, pese … Želim si, da bi vsaj vi razumeli.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh