Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob kruhu in vodi

Za vas piše:
Alojzij Cvikl
Objava: 22. 02. 2023 / 09:15
Oznake: Škof, Vera, Postni čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2023 / 15:22
Ob kruhu in vodi
Alojzij Cvikl. FOTO: Tatjana Splichal

Ob kruhu in vodi

V postnem času naj bi se postili ob petkih ob kruhu in vodi. Kaj pa velja za tiste, ki kruh obožujemo in ne moremo brez njega? Jaz recimo z lahkoto zdržim ob kruhu in vodi. Letos sem se odločila, da ne bom jedla kruha, čeprav zelo težko, ampak kakšno drugo jed. Ali bi bil zame takšen post enak kot za tistega, ki se posti ob kruhu in vodi? Slišala sem tudi že, da se postimo od tistega, kar imamo najraje.

Vprašanje bralke Ane, ki je ob začetku letošnjega postnega časa na poseben način aktualno. Postni čas nas vabi, da se poglobimo vase in v odnos z Bogom. Tudi po poti odpovedi želimo bolje spoznati vzgibe svojega srca in bolj jasno videti in doumeti, kam nas vodijo naša dejanja. Ne bilo bi prav, če bi kot sredstvo za svoje duhovno napredovanje upoštevali zgolj post, torej odpoved. Tudi dobra dela in miloščina sta starodavna in preverjena načina, ki ju učitelji duhovnega življenja prav tako zelo priporočajo kot preizkušeno pot k duhovnemu prebujenju.

Post nam pomaga, da sredi vsakdanjega vrveža in obveznosti lažje damo na stran tisto, kar nas raztresa. Cilj posta naj bo tako za človeka odločitev za »pot iz suženjstva v svobodo«. Zato je primerno, da vsak posameznik prostovoljno in premišljeno izbere način posta, ki bolj ustreza njegovi naravi. Prva naloga v tem smislu pa je, da si prizadevamo razločevati in videti, kj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh