Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od Kekca do »Cilke«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 07. 12. 2022 / 08:27
Oznake: Družba, Vera
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2022 / 09:59
Od Kekca do »Cilke«
Tomaž Tozon. FOTO: Tatjana Splichal

Od Kekca do »Cilke«

85 let je praznoval »na koru«, kjer je pred osmimi desetletji začel glasbeno pot: v frančiškanski cerkvi na Tromostovju je mašo daroval njegov pevec, upokojeni škof Andrej Glavan.

»S svojim življenjem sem ravnal kot s skladbami: začenjal sem jih z Bogom in jih z Laus Deo, Bogu hvala, končeval. Misel na Boga je bila zlata nit, ki se je vlekla vse moje življenje. Delo s pevci sem vedno jemal kot poslanstvo. Hotel sem Bogu vrniti, kar sem prejel. Da bi bilo vse, kar mi je dal, v njegovo slavo,« povzame temelj svojega glasbenega ustvarjanja Škofjeločan, ki je v zadnjih dneh novembra dopolnil 85 let. Praznovanje so mu v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani pripravili njegovi nekdanji »cilkaši« – Zbor sv. Cecilije je ustanovil pred 55 leti, iz njega so med drugim izšli trije škofje, 14 duhovnikov in prvi predsednik slovenske vlade.

»Da smo pozabili na lakoto, smo peli«

Tomaž Tozon je glasbeno pot začel na ljubljanskem stolnem in frančiškanskem koru. Še kot otrok je spremljal mamo in očeta, ki sta pela pri cerkvenih zborih, in »odprtih ust in oči«, kot pravi, opazoval zborovodji Stanka Premrla in Franca Kimovca. Pr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh