Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Od Šmarjeških Toplic do Krškega [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 21. 06. 2023 / 08:49
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2023 / 07:19
Potepuh: Od Šmarjeških Toplic do Krškega [FOTO]
Kostanjevica na Krki. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Od Šmarjeških Toplic do Krškega [FOTO]

V okolici Šmarjeških Toplic, kjer se lahko poleti sprostimo v notranjih in zunanjih bazenih, je posejanih veliko zanimivosti. Na severu so ostanki gradu Klevevž, zajezen termalni izvir in soteska Radulje, na jugu je sredi Krke grad Otočec. Do teh izletniških točk peljejo sprehajalne poti, če nas bolj vleče v daljavo, pa lahko sedemo na kolo ter se odpeljemo od Kostanjevice na Krki in po novi kolesarski poti do Krškega.

Šmarješke Toplice (683 prebivalcev) ležijo dobrih osem kilometrov severovzhodno od Novega mesta. Tamkajšnji topli vrelci so bili znani že v davnini, ob koncu 18. stoletja pa so ob njih postavili prvo gostišče, da bi poleg kmečkega prebivalstva, ki se je rado namakalo v zdravilni vodi, privabili tudi imenitnejše goste.

Od term se vrnemo do glavne ceste, zavijemo desno proti Novemu mestu in takoj zatem levo navkreber v Družinsko vas. Tam se cesta prevesi navzdol proti Beli Cerkvi (124 prebivalcev), ki stoji na terasi nad Krko. Vas je dobila ime po beli – zidani župnijski cerkvi sv. Andreja, ki je ena najstarejših na Dolenjskem in je nekoč izstopala iz množice preprostih lesenih stavb.

Ob poplavnem gozdu

Iz Bele Cerkve se spustimo v Drago, gremo na drugo stran avtoceste in nadaljujemo proti Stranjam pri Škocjanu. Če se držimo asfaltne ceste, gremo v naslednjem kilometru še enkrat pod avtocesto in čez njo, če zavijemo na makadam, ostanemo ves čas na isti...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh