Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odločilna je kakovost

Objava: 04. 01. 2024 / 10:18
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2024 / 12:15
Odločilna je kakovost
Iztok Hrastnik. FOTO: Arhiv oddaje

Odločilna je kakovost

Tik pred znamenitim novoletnim koncertom z Dunaja je bil 1. januarja na prvem programu Televizije Slovenija predvajan glasbeno-dokumentarni film o dunajskih filharmonikih Petri Kovačič in Iztoku Hrastniku.

Scenarist Daniel Celarec s filmskim portretom nadaljuje cikel oddaj o vrhunskih slovenskih glasbenikih, ki delujejo v filharmoničnih orkestrih v tujini. Kot prvega je leta 2019 v filmu Glasba nad Berlinom predstavil hornista Andreja Žusta, ki deluje v tamkajšnjem orkestru Berlinskih filharmonikov, tokrat pa je glasbeni dokumentarec posvetil slovenskima dunajskima filharmonikoma. Film so 21. decembra predpremierno predstavili v Slovenski kinoteki, kjer smo se lahko srečali z nekaterimi ustvarjalci.

Kontrabasist Iztok Hrastnik je po več kakor 100 letih kot drugi Slovenec postal član orkestra Dunajske državne opere – za violinistom Karlom Jerajem (1874–1951); ta je bil leta 1900 za rednega člana orkestra, ki ga je tedaj vodil Gustav Mahler, izbran med 45 kandidati. Iztok Hrastnik je leta 2011 prav v Mahlerjevi dvorani opravil zahtevno tristopenjsko avdicijo za člana orkestra Dunajske državne opere. Leta 2014 je po triletnem preskusnem obdobju postal polnopravni član...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh