Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Orgle kar kličejo po ustvarjanju novega in lepega

Za vas piše:
Ksenija Hočevar
Objava: 24. 11. 2021 / 13:38
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2021 / 13:42
Orgle kar kličejo po ustvarjanju novega in lepega

Orgle kar kličejo po ustvarjanju novega in lepega

Zborovodja Ambrož Čopi o novih orglah v Kopru, o njihovem pomenu za obalni in širši slovenski prostor in o novih sodobnih slovenskih sakralnih skladbah

Orgle v koprski stolnici – v začetku novembra so jih slovesno umestili in blagoslovili – že privabljajo in navdušujejo številne glasbenike in ljubitelje glasbe. Na t. i.
inavguracijskem festivalu so njihov mogočni zven preizkusili svetovno znani organisti (program objavljamo na straneh obvestil), na predvečer godu sv. Cecilije sta ob koncertu dveh zborov Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem z dirigentom Ambrožem Čopijem in Dekliškega pevskega zbora Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani z dirigentom Markom Vatovcem njihov zvok izvabljala Mirko Butkovič in Mario Prestegi. Izvajali so sodobno sakralno glasbo slovenskih skladateljev, kar nekaj od skladb je bilo napisanih prav za zmožnosti novih koprskih orgel.

Zborovodja Ambrož Čopi je od blizu spremljal pot orgel iz Švice v Koper, je v krogu najožjih svetovalcev župniku Primožu Krečiču, izbral pa je tudi program skladb za nedeljski inavguracijski koncert.

Gospod Čopi, pogovarja...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh