Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Paelija

Za vas piše:
Valentina Smej Novak
Objava: 07. 07. 2022 / 13:52
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 14:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Paelija
Mavrica
FOTO: Valentina Smej Novak

Paelija

Paelja (paella) je doma v Španiji, natančneje v Valenciji, od tod pa se je njena slava ponesla širom po svetu. Na tej poti se je prvotnemu receptu za paeljo marsikaj dodalo (recimo piščanec in rakci) in marsikaj odvzelo (recimo polži). Danes se pripravlja na stotine različic te vabljive živopisane jedi.

V paelji se izmenjujejo in povezujejo številna živila: mesna in morska, zelena in rumena, zelenjava in začimbe. Formula za to jed je preprosta: nekaj pikantnega, nekaj mesnega, nekaj morskega, nekaj zelenjavnega, dober riž, pa bo. Če kakšne sestavine nimamo doma ali pa je v naši družini ne maramo, nič hudega – paeljo pač pripravimo s tistimi, ki jih imamo pri roki.

Pisana jed v eni posodi. | FOTO: Valentina Smej Novak

Značilno rumeno barvo da tradicionalni paelji žafran, toda o žafranu pravi že slovenski pregovor: »drag kot žafran«, zato smo tukaj malo »pogoljufali« in si pomagali z drugo začimbo, kurkumo.

Pa še nekaj je zelo pomembno: paelja je dobila ime po posodi, ponovi, v kateri jo pripravljamo. Potrebovali bomo globoko ponev ali večjo kozico z debelim dnom.

Sestavine

Za 4–6 oseb

  • 350 g riža
  • 100 g pikantne, papricirane suhe klobase, npr. kulen ali španski chorizo
  • 1 čebula
  • šopek peteršilja
  • 2 korenčka
  • 70 g graha (svežega ali zamrznjenega)
  • 3 drobni paradižniki
  • 1 rdeča paprika
  • 4 piščančje krače
  • 250 g rakcev (kozic)
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 1 dl suhega belega vina
  • 1,5 l ribje, zelenjavne ali piščančje osnove (obnesla se bo tudi voda z jušno kocko)
  • ščep žafrana v nitkah, če ga nimamo,
  • 1 žlička kurkume
  • sol in sveže zmlet črn poper
  • 1 limona

Najprej pripravimo vse sestavine. | FOTO: Valentina Smej Novak

Postopek

Klobaso narežemo na kolesca debeline približno 3 mm.

Čebulo nasekljamo. Debelejša peteršiljeva stebla potrgamo in jih drobno nasekljamo, lističe pa prihranimo za pozneje. Korenček ostrgamo in narežemo na tanke koleščke. Papriko narežemo na trakce, paradižnik pa na kose.

Riž stresemo na cedilo in ga temeljito splaknemo pod hladno tekočo vodo.

V kozici segrejemo polovico oljčnega olja in nanj stresemo čebulo, klobaso in papriko. Med stalnim mešanjem pražimo približno 3 minute, da čebula postekleni, klobasa pa se prične zapekati.

Zdaj na olje v kozico dodamo piščančje krače, jih solimo in popečemo po vseh straneh. Poberemo jih iz kozice in zložimo na krožnik.

Zdaj v kozico na olje položimo rakce. Hitro popražimo, da postanejo rdeči, kot kuhani raki.

Rakci naj postanejo "rdeči kot rak". | FOTO: Valentina Smej Novak

Dodamo oplaknjen riž in na živahnem ognju med stalnim mešanjem pražimo tako dolgo, da postekleni. Dodamo paradižnik in premešamo.

Zalijemo z vinom in mešamo še toliko, da riž vsrka tekočino in alkohol izhlapi.

V kozico dodamo popečene piščančje krače.

Zalijemo z jušno osnovo (ali pa kar z vodo), dodamo žafran ter solimo.

Temperaturo znižamo in na blagem ognju kuhamo dobrih 20 minut, da riž popije skoraj vso tekočino.

Tako, paelija je nared! | FOTO: Valentina Smej Novak

Postrežemo z limoninimi krhlji in s prihranjenimi peteršiljevimi lističi.

Prispevek je bil objavljen v Mavričnem zabavniku, poletni izdaji revije Mavrica.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh