Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko norice izbruhnejo drugič

Za vas piše:
Kristina Grošelj
Objava: 15. 12. 2022 / 07:59
Oznake: Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2023 / 13:45
Ko norice izbruhnejo drugič
FOTO: Wikimedia Commons

Ko norice izbruhnejo drugič

Stara sem 60 let. Prebolevam okužbo s herpesom zostrom in imam neznosne bolečine. Pri zdravniku sem dobila zdravilo valtrex in tramal za lajšanje bolečin. Bojim se za družinske člane. Otroci so preboleli norice, vnuki pa še ne. Ali jih lahko okužim? (Terezija)

Za boleznijo herpes zoster (ki ji pravimo tudi pasovec) lahko zbolijo vsi, ki so kdaj preboleli norice, saj gre za ponovni izbruh virusa varicela zoster, ki se po prebolelih noricah »skriva« v hrbtenjači. Vzrok je ponavadi oslabljen imunski odziv.

Herpes zoster se pojavi na določenem pasu kože v obliki bolečih mehurčkov. Najpogosteje se pojavi na prsih, vratu, obrazu, trebuhu ali na ledvenem predelu. Oboleli najprej čuti pekočo bolečino na določenem predelu kože, običajno samo na polovici telesa, po nekaj dneh pa se na tem mestu pojavijo mehurčki s prozorno tekočino. Mehurčki se lahko združujejo v večje mehurje, ko ti počijo, pa jih prekrijejo kraste. Bolnik je kužen, dokler so na njegovi koži prisotni mehurčki. V večini primerov bolezen ne pusti trajnih posledic; redki hudi zapleti so lahko enostranska gluhost, slepota ali izguba las. Pogostejši zaplet je nadležna več mesecev trajajoča huda bolečina, ki je običajna protibolečinska zdravila ne odpravijo.

Gospa Te...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh