Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ples golov in milijonov

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 23. 11. 2022 / 09:00
Oznake: Dogodek, Svet, Šport
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2022 / 11:53
Ples golov in milijonov
V nedeljo se je v Katarju začelo svetovno nogometno prvenstvo. FOTO: Pixabay

Ples golov in milijonov

V nedeljo se je v Katarju začelo svetovno nogometno prvenstvo. Še preden so na prizorišče prispeli prvi igralci, so se nad organizatorje zgrnili očitki, da so tekmovanje dobili zgolj zaradi denarja in da je pri gradnji stadionov umrlo več kot 6.500 tujih delavcev. Nekatere evropske reprezentance so dvignile prah z odločitvijo, da bodo njihovi kapetanski trakovi v mavričnih barvah (Srbija, Hrvaška, Poljska, Španija in Portugalska se temu cirkusu niso pridružile, na koncu pa iz vsega ni bilo nič), navijače je razburila odločitev domačinov, da pivo v okolici stadionov ne bo teklo v potokih. Milijoni športnih navdušencev po svetu pa bi radi samo v miru gledali nogomet.

Na letošnjem prvenstvu zadnjič sodeluje 32 reprezentanc. Svetovna nogometna zveza FIFA se je namreč odločila, da jih bo na naslednjem prvenstvu čez štiri leta kar 48. Reprezentance so v Katarju razdeljene v osem skupin, v katerih igrajo vsaka z vsako. Najboljših šestnajst (po dve iz vsake skupine) se bo uvrstilo v drugi del tekmovanja, kjer bodo na vrsti izločilni boji. Prvenstvo se bo končalo v nedeljo, 18. decembra, s finalno tekmo na stadionu Lusail, ki sprejme 80.000 gledalcev.

Skupina A

Katar je tokrat prvič na svetovnem prvenstvu. Na uvodni tekmi proti Ekvadorju je pokazal malo in izgubil z 0: 2. Ekvador je prvič zaigral na svetovnem prvenstvu leta 2002, tako kot Slovenija. Samo leta 2006 se je prebil v drugi del tekmovanja. Tudi Senegal je debitiral leta 2002. Tokrat je šele tretjič na svetovnem prvenstvu. Letos je postal afriški prvak. Nizozemska je favorit te skupine. To je njeno enajs...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh