Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pod svobodnim soncem

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 30. 10. 2023 / 17:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2023 / 18:34
Pod svobodnim soncem
FOTO: Tatjana Splichal

Pod svobodnim soncem

Finžgar se je v svojem narodnobuditeljskem romanu Pod svobodnim soncem naslonil na mitsko željo Slovencev po svobodi. Na željo, ki so jo politiki v polpretekli zgodovini znali izkoristiti v svoj prid.

Komunisti so obljubljali osvoboditev od izkoriščanja, pa so prinesli zaostajanje v blaginji za sosedi. Najnovejši obraz slovenske tranzicijske levice je obljubljal osvoboditev od izmišljene Janševe diktature, a je prinesel gospodarsko stopicanje na mestu, neukročeno inflacijo in organizacijski kaos pri upravljanju z državo. Finžgar prikaže Bizanc kot visoko razvito civilizacijo, kraj razkošja, a hkrati tudi kot kraj spletk in korupcije. Bizantinci, zvijačni, manipulativni in ambiciozni, so pripravljeni izkoristiti vsakogar za svoje interese. Slovani kot njihov antipod so preprosti, neizkušeni, a imajo čast, pogum in močno voljo do svobode.

V Golobovi vladi so prišle po dobrem letu na dan prve korupcijske afere. Ministrica Ajanović Hovnik je nameravala razdeliti denar prijateljskim nevladnim organizacijam. Nekaterim prejemnikom je nekdanje ministričino podjetje, sedaj v lasti njene mame, zaračunavalo provizijo za prijavo na razpis. Obrambni minister Šarec je hotel preko sla...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh