Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Politizacija Prešernove proslave

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 07. 02. 2024 / 08:01
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2024 / 08:53
Politizacija Prešernove proslave
Osrednja drzavna slovesnost na predvecer kulturnega praznika s podelitvijo Presernovih nagrad in nagrad Presernovega sklada. <br>Slavnostni govornik, predsednik Upravnega odbora Presernovega sklada Jozef Muhovic. FOTO: Bor Slana/STA

Politizacija Prešernove proslave

Problematični vidiki prenosa pristojnosti za Prešernovo proslavo z Upravnega odbora Prešernovega sklada na vladni Koordinacijski odbor za državne proslave.

Senca vladnih afer in drugih javnih peripetij je malce v ozadje potisnila politično zgodbo, ki je neposredno povezana s praznikom, ki ga praznujemo ravno v dneh, ko držite v rokah to številko Družine. Seveda imamo v mislih 8. februar, Prešernov dan.

Ena tradicionalnih sestavin kulturi posvečenega prazničnega dneva je seveda osrednja proslava in na njej podelitev Prešernovih nagrad. Prav ta proslava pa je bila te dni predmet zakonodajnega »prerekanja«. Parlament je namreč po skrajšanem postopku – sedanja oblast očitno vse počne na hitro, skrajšano, nujno … – sprejel zakon o spremembi zakona o Prešernovi nagradi. Z večino pozicijskih glasov (50) proti manjšini opozicijskih (29) je odslej uzakonjen prenos organizacije proslave ob kulturnem prazniku s civilnodružbenega Upravnega odbora (UO) Prešernovega sklada na Koordinacijski odbor za državne proslave, ki je delovno telo pod vladnim nadzorom.

Zgolj »tehnična sprememba«?

Skušajmo opozoriti na kl...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh