Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Popevka v iskanju izraza

Za vas piše:
Manca Hribar
Objava: 20. 09. 2023 / 09:21
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2023 / 10:25
Popevka v iskanju izraza
Nino Ošlak, zmagovalec popevke 2023. FOTO: RTV SLO

Popevka v iskanju izraza

Leto je naokoli in september nam je spet prinesel Popevko. Dvanajst popevk, natančneje. Novih, svežih skladb, ki so jih občinstvu predstavili bolj in manj znani izvajalci. Vsako leto znova si postavljam enako vprašanje: Je slovensko popevko sploh mogoče in smiselno aktualizirati? Prvi odgovor na to vprašanje je jasen: ni samo mogoče in smiselno, je nujno. Vendar pa podrobnejši premislek pripelje do zelo pomembnega podvprašanja: Kje je meja?

Skozi celoten sobotni večer je bilo čutiti trud pri prinašanju svežih glasbenih žanrov in kako jih spretno oviti v aranžmaje revijskega orkestra. Med stilsko drugačnimi je najbolj izstopala skladba Baba'n'dice, zvrstno je eksperimentirala tudi Parvani Violet, s sodobnejšo balado se je predstavila Nina Grilc. Nekaj izvajalcev je izbralo varne poti znotraj svojih stilskih okvirov – Manouche s svojim prepoznavnim plesnim zvenom, Kataya s klasično, precej neizrazito balado ter Alex Volasko z Odo ljubljanskemu gradu. Ta je bila odpeta suvereno in prezentno. Letošnji nelaskavi naziv (po krivici) spregledanega izvajalca gre Canegattu, ki nam je predstavil skladbo Nekaj lahkega v izvrstni aranžmajski obleki Lenarta Krečiča.

Strokovna žirija je podelila pet nagrad: za najboljšo debitantko Sari Lamperčnik, ki je ob utečeni avtorski ekipi s skladbo O...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh