Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poplavljenih 22 cerkva in kapel

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 23. 08. 2023 / 08:06
Oznake: Cerkev
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2023 / 08:53
Poplavljenih 22 cerkva in kapel
poplave, orglarska delavnica Močnik, Tomaž Močnik, Cerklje na Gorenjskem. FOTO: Ksenja Hočevar

Poplavljenih 22 cerkva in kapel

Poplavna ujma je naredila veliko škode tudi na sakralnih objektih; Orglarstvu Močnik je poplavilo delavnico, v delu so imeli štiri orgle.

Po podatkih Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je bilo v poplavah poškodovanih 180 objektov kulturne dediščine, med temi je 22 sakralnih stavb. »Največ škode je na Koroškem in v Savinjski dolini. Še pred poplavami je bilo veliko škode v julijskih neurjih, konservatorji so v tem času polno zaposleni,« pravi Damijana Pečnik z ZVKDS; ta je že v prvih dneh po vodnem opustošenju poslal vsem škofijam dopis, da pozovejo župnike na župnijah, kjer so imeli škodo na cerkvah in kapelah, naj jo s priloženim obrazcem prijavijo na ZVKDS, kjer jo konservatorji ovrednotijo in vnesejo v državni sistem Ajda. Čas za prijavo škode je do konca meseca.

Voda poškodovala štiri orgle v delavnici Močnik

Škodo so imeli v svojih domovih, slikarskih ateljejih in glasbenih studiih tudi številni ustvarjalci, poplavilo je muzeje, galerije in knjižnice. Veliko škodo je utrpela orglarska delavnica Močnik v Cerkljah na Gorenjskem. V petkovem jutru, ko sta voda in blato izpod...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh