Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posmrtno življenje Balantičeve poezije

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 31. 01. 2024 / 09:11
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2024 / 10:08
Posmrtno življenje Balantičeve poezije
Avtorice Bibliografije Franceta Balantiča iz Biblioteke SAZU. FOTO: I. Ž.

Posmrtno življenje Balantičeve poezije

Bibliografija Franceta Balantiča, temeljna raziskava o ustvarjalnosti in recepciji pesnika v slovenski književnosti, kulturi in družbi.

Doslej je bilo raziskovalcem lirike in življenja pesnika Franceta Balantiča (1921−1943) na voljo dvoje temeljnih strokovnih del: njegovo Zbrano delo (zadnja izdaja 2013) in monografija France Balantič (zadnja izdaja 2021). Oboje izpod peresa najbolj zaslužnega raziskovalca in poznavalca pesnikovega življenja ter njegove poezije, literarnega zgodovinarja in pesnika Franceta Pibernika (1928−2021). Konec leta 2023 je v sodelovanju Biblioteke SAZU in Založbe ZRC v Ljubljani izšla še obsežna Bibliografija Franceta Balantiča (761 str.). Uredila sta jo dr. Matija Ogrin in dr. Marjan Dolgan, ki je za Družino ovrednotil to pomembno delo.

Gospod Dolgan, zakaj je ta knjiga posebnost?

Najprej zato, ker je po Prešernovi bibliografiji (1975) Štefke Bulovec druga celovita knjižna bibliografija kakšnega slovenskega književnika. Večina slovenskih književnikov, tudi pomembnih, nima takšnih bibliografij. Druga posebnost Balantičeve bib...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh