Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pot premisleka in odločitve

Za vas piše:
br. Jakob Kunšič
Objava: 05. 10. 2022 / 21:56
Oznake: Magnificat
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2022 / 22:02
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pot premisleka in odločitve

Pot premisleka in odločitve
Razmišljanje kapucina br. Jakoba Kunšiča ob evangeliju o desetih gobavcih. FOTO: Cathopic
Kdo in kaj? Za razumevanje odlomka je dobro vedeti, kdo so gobavci in kaj je vas.

Vas je kraj, kjer žive ljudje relativno skupaj in so povezani med seboj. Vas predstavlja tudi tradicijo, običaje, narečje … pa tudi neko staro mišljenje in življenje v tradicionalnih kalupih. Vas je v našem evangeljskem primeru kraj ujetosti v način življenja, ki ni zdrav. Potrebno je iti ven. 

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 10/2022.

Spomnimo se, da ko Jezus ozdravi slepega, ga pelje ven iz vasi ter mu reče, naj ne hodi več v vas. Vas je skupnost podobno mislečih in podobno živečih. Družbeno življenje nas oklene v neke standarde, ki zadušijo pristno in resnično. Zato je potrebno iti ven iz vasi. V našem primeru je vas gobava, saj so iz nje prišli gobavci Jezusu naproti.

Družbeno življenje nas oklene v neke standarde, ki zadušijo pristno in resnično. Zato je potrebno iti ven iz vasi.

Kdo so gobavci? To je drugo pomembno vprašanje. Gobavost je bolezen neobčutljivosti. Gobavec ne čuti več bolečine, ki je obrambni mehanizem. Tudi neobčutljivost moramo razumeti simbolično. Verjetno odlomek govori o moralni neobčutljivosti na greh ali pa o empatični neobčutljivosti, ko drugi ni vreden pozornosti, ljubezni, sočutja, pomoči ... Vas neobčutljivih ljudi. Kako žalostno. Včasih se mi zdi, da sem tudi sam del te vasi.

V kakšni vasi tičim jaz in naš svet? V čem je moja neobčutljivost in družbena neobčutljivost?

Pametovanja naj bo dovolj. Jezus nas kliče iz naših vasi na pot odrešenja. Ta pot je pot premisleka in odločitve za evangeljsko življenje. Da bi našli pot iz vasi v ljubečo občutljivost, vam v razmislek, molitev in meditacijo ponujam dve vprašanji: V kakšni vasi tičim jaz in naš svet? V čem je moja neobčutljivost in družbena neobčutljivost?

Morda nam zaželi srečno pot sv. Frančišek, ki je še malo počakal in zapustil svet. Potem pa se oklenil Kristusa tako, da je sledil stopinjam svetega evangelija.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 10/2022molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ in naročite TUKAJ. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin. Spremljajte tudi spodbudne misli iz Magnificata na Facebooku.

Kupi v trgovini

Naročnine
5,90€ Poglej izdelek: Magnificat
Nalaganje
Nazaj na vrh