Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pred vami pojde v Galilejo«

Objava: 29. 02. 2024 / 17:36
Oznake: Magnificat
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.02.2024 / 17:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Pred vami pojde v Galilejo«
Mojster iz Lautenbacha: Mož bolečin (ok. 1480)

»Pred vami pojde v Galilejo«

Misel škofa Jurija Bizjaka za velikonočno nedeljo Gospodovega vstajenja

Tako je mladenič v grobu povedal ženam, ki so prinesle dišav, da bi mazilile Gospoda (Mr 16,7). Mladenič je povedal ženam, kar je Gospod povedal učencem, ko so po zadnji večerji zapeli zahvalno pesem in odšli proti Oljski gori v Getsemani (Mr 14,26). Povedal jim je, da se bodo vsi pohujšali nad njim, kakor je napovedano: Udaril bom pastirja in ovce se bodo razkropile (Zah 13,7). Nato pa je dodal: Ko pa bom vstal, pojdem pred vami v Galilejo! (Mr 14,28).

Gospod je vstal, Gospod živi, veselimo in radujmo se ga vsi!

Pripoved je precej zgoščena in po eni strani potrebuje, po drugi strani pa tudi dopušča različne dopolnitve, ki se seveda med seboj nikakor ne izključujejo, pač pa se dopolnjujejo.

Na Gospodovo napoved, da se bodo vsi pohujšali, se je takoj oglasil Peter z zagotovilom, da se on tudi za ceno življenja zagotovo ne bo pohujšal, pa tudi če bi se vsi ostali pohujšali. Ostali apostoli seveda niso marali zaostajati za Petrom in so zatrjevali enako in se enako zaklinjali (Mr 14,26-31). Gospod pa je predvidel, kako se bodo po njegovi smrti hitro vrnili vsak na svoj dom (prim. 1 Kr 22,17), torej v Galilejo, od koder so prišli, in bodo razočarani in polni dvomov (Mt 28,17) govorili približno kakor ona dva učenca iz Emavsa: Mi pa smo upali, da je on tisti, ki bo rešil Izrael! (Lk 24,21). Toda še preden so iz Jeruzalema uspeli priti domov v Galilejo, jih je Vsta li Gospod že čakal tam, kakor je res razvidno tudi iz Matejevega (Mt 28,16) in Janezovega evangelija (Jn 21).

Vsem želim veselo in blagoslovljeno Veliko noč!

Vsi smo pogosto podobni razkropljenim ovcam brez pastirja, še posebej v časih raznih preizkušenj, ko pred seboj ne vidimo izhoda in ne vemo, kako dolgo bo nadloga trajala. Kamorkoli se obrnemo in katerokoli smer uberemo, moramo vedeti, da je naš Gospod že tam in nas na koncu naše poti že čaka tam, kakor je apostole čakal v Galileji. Božji načrti ne spodletijo nikoli. On je velikonočno Jagnje, ki je bilo žrtvovano (Raz 5,12), je pa tudi dobri pastir (Jn 10,11), ki hodi pred svojo čredo in jo varno vodi na zelene pašnike in na osvežujoča napajališča (Ps 23), ki gre za izgubljeno ovco, dokler je ne najde (Mt 18,12-14), in svojo čredo vodi k potokom živih voda (Raz 7,17).

Vsem želim veselo in blagoslovljeno Veliko noč!

Gospod je vstal, Gospod živi, veselimo in radujmo se ga vsi!

Msgr. dr. Jurij Bizjak +

koprski škof

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh