Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričevati o svetlobi onkraj časa, o podobah tostran senc

Za vas piše:
Bernarda Stenovec
Objava: 21. 02. 2024 / 08:07
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2024 / 08:48
Pričevati o svetlobi onkraj časa, o podobah tostran senc
Na slovesnem odprtju razstave akad. Jemca je zbrane nagovoril tudi msgr. dr. Anton Jamnik. FOTO: Jože Potrpin

Pričevati o svetlobi onkraj časa, o podobah tostran senc

Akademik prof. Andrej Jemec z razstavo Slike in grafike v rojstnem kraju začenja praznovanje letošnjega osebnega jubileja.

Ob kulturnem prazniku drobec izjemnega slikarskega in grafičnega opusa v Galeriji Staneta Kregarja in Galeriji Gunclje predstavlja akademik prof. Andrej Jemec (1934), čigar umetniška pot se v širokem časovnem razponu ob vsej vsebinski in slogovni razvejanosti izrisuje v osebno prepoznavno celovitost. Razstava v Kregarjevi galeriji je na ogled do 20. marca, v Galeriji Gunclje pa do 31. marca.

Dotikanje brezčasnih resnic

V soočenju s konkretnim zgodovinskim okoljem si je Jemec z občudovanja vredno pozornostjo vseskozi zastavljal vprašanja in razpiral bivanjske teme ter vztrajno iskal oblike, izražene v njemu lastnem likovnem jeziku. In v tem istem duhu se še danes z neverjetno vitalnostjo in ustvarjalno silo, ki jo v njem prebuja prostorje brezmejnih možnosti beline praznega platna ali zglajene površine grafične matrice, sooča s seboj in svetom, pri čemer njegov likovni odziv ni le odsev in ogledalo, temveč v moči oz. skrivnosti ustvarjalne imaginacije presega ko...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh