Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pridi in poglej

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 04. 03. 2024 / 10:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2024 / 10:34
Pridi in poglej
Vsi poznamo odrske čarovnike in iluzioniste in čeprav se zdi, da se stvari dogajajo s pomočjo čarovnije, vemo, da trike izvajajo spretni zabavljači.Toda ali vedno vemo, kdaj nas zavaja politična propaganda? FOTO: Tatjana Splichal

Pridi in poglej

Vlada in izobraževalne ustanove bi se morale posvetiti širjenju resnice, še posebej v demokraciji.

V številnih jezikih poznajo pregovor Videti pomeni verjeti. Poleg tega v znanosti sprejmemo trditve le, če jih je mogoče neodvisno ponoviti.

Potemkinove vasi

Takšen pogled na stvari je bil seveda pogosto zlorabljen: eden najboljših primerov za to so Potemkinove vasi, lažna naselja, ki jih je dal v 18. stoletju postaviti ruski guverner Grigorij Potemkin, da bi naredil vtis na cesarico Katarino Veliko.

Stalin in drugi komunisti so podobno tehniko uporabljali v propagandi, da bi dokazali, kako uspešen je bil socialistični eksperiment. Stalin je celo najemal igralce, da je zavajal svoje goste iz tujine. Mnogi so se pustili preslepiti, posebej tisti, ki so želeli verjeti v uspeh socializma.

Znameniti dramatik Bernard Shaw je bil eden tistih, ki ga je preslepil obisk z »rdečo preprogo«, pripravljen v njegovo čast. Obisk se je izkazal za izjemno učinkovitega, saj je Shaw pozneje izjavil, da je v Stalinu srečal »gruzijskega gospoda«. Vseh o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh