Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prihodnost župnij brez duhovnikov

Za vas piše:
Stanislav Zore
Objava: 10. 04. 2024 / 07:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2024 / 09:03
Prihodnost župnij brez duhovnikov
FOTO: Tatjana Splichal

Prihodnost župnij brez duhovnikov

Verniki z zaskrbljenostjo spremljamo pomanjkanje novih duhovnikov. Še posebej zato, ker so mnogi duhovniki stari že čez osemdeset let. Mnoge župnije so ostale brez stalnega duhovnika. Lansko leto smo tako imeli le tri novomašnike, medtem ko jih je bilo na Hrvaškem čez štirideset. Čez pet let se bo situacija še bolj spremenila, saj se upokojujejo najbolj številčne generacije duhovnikov. Namen tega vprašanja ni črnogledost, temveč gledanje, kako naprej. Kaj lahko storimo verniki, kako naj se organiziramo na duhovni in gospodarski ravni? So smiselna redna mesečna molitvena srečanja po osamljenih vaških cerkvah? Škoda je gledati cerkve zgolj kot kuliso razglednic. Kakšna prihodnost nas čaka in kako naj se nanjo pripravimo? Kakšno vizijo imajo škofije za ta izziv in kako se na to odzivajo v tujini? Zdi se, kot da prihajamo v čas prvih kristjanov. Marija

Spoštovana gospa Marija, zahvaljujem se vam za vprašanje, ki v zadnjih letih oziroma kar desetletjih vznemirja škofe, duhovnike in veliko vernikov. Kakšna bo prihodnost naših župnij? Bomo še imeli župnijo? Kako bo, če ne bomo imeli duhovnika, ki bi živel med nami?

Vsa ta vprašanja so pomembna in potrebna. Vendar mi dovolite, da nanje ne odgovorim neposredno, ampak začnem v evangeliju, pri Jezusu Kristusu. V priliki o vdovi in sodniku se Jezus na koncu vpraša: »Ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?« Vprašanje, ki ni zgolj retorično. Vemo namreč, da so obstajale cvetoče krščanske skupnosti, ki jih danes ni več. Ponesle pa so Kristusa in evangelij drugam.

Prvo dejstvo, ki bi moralo skrbeti odgovorne in vse nas, je: ali bomo kot narod sposobni življenja in potem tudi verovanja? Pred petdesetimi leti je bilo v Sloveniji rojenih 28.625 otrok, lansko leto pa 16.811, več kot 40 % manj kot pred petdesetimi leti.

Drugo dejstvo, ki govori o trdnosti...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh