Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Psalmist je oznanjevalec Božje besede

Za vas piše:
Rožana Špeh
Objava: 24. 01. 2022 / 22:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2022 / 22:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Psalmist je oznanjevalec Božje besede
V Ljubljani je potekalo izobraževanje za psalmiste. FOTO: Zavod za cerkveno glasbo

Psalmist je oznanjevalec Božje besede

Zavod za cerkveno glasbo iz Maribora je v mesecu novembru ponovno organiziral izobraževanje za psalmiste, ki bodo svojo službo opravljali po različnih župnijah naše domovine. Tokrat je izobraževanje potekalo v štirih zaporednih srečanjih v župniji sv. Cirila in Metoda za Bežigradom v Ljubljani. Gre za izobraževanje iz liturgike, cerkvene glasbe in vokalne tehnike.

Sodelavci omenjenega zavoda so v povabilu na izobraževanje zapisali, da je vloga psalmista prava liturgična služba. Cerkvene glasbenike in pristojne želijo ozavestiti, kako pomembno odgovornost imajo pri oznanjevanju speva po berilu. Če bi psalme zamenjali s poljubno pesmijo z duhovno vsebino, bi verno občestvo prikrajšali za vsebino Božje besede, iz katere svoje besedilo črpa vsa liturgija.

Psalmist je najprej oznanjevalec Božje besede

Naša Cerkev potrebuje psalmiste, potrebuje tovrstna izobraževanja. Organisti, zborovodje ali dobri pevci tukaj pridobimo nova znanja na zanimiv in razumljiv način, ki nudi tudi dovolj prakse za delo v župniji. Ta znanja nam koristijo v delovanju na področju cerkvene glasbe. Vsak posameznik prejme tudi bogato bero notnega, tj. psalmskega gradiva. Veliko bogastva na tem področju pa še skrivajo arhivi na pevskih korih naših župnij.

S svojim petjem naj spodbuja k molitvi celotno občestvo.

Kdo je psalmist? Najprej je oznanjevalec Božje besede. Pri ambonu »psalira«, tj. poje psalme, ki so kot Božja beseda veljavni za vse čase. Njihovi nauki so še kako koristni in tolažilni tudi danes, v času velike preizkušnje z epidemijo. Gospodova postava je popolna, poživlja dušo. Gospodovo pričevanje je zanesljivo, nevednega dela modrega. Gospodovi ukazi so pravi, razveseljujejo srce (Ps 19,8–10).

Psalmi morejo biti kristjanu vsakdanja molitev in zgled za oblikovanje njegove zasebne molitve. Življenje ni preprosto in biti kristjan v vsakdanjih okoliščinah terja veliko poguma, pokončnosti in zvestobe.

Glasba tako postane le »oblačilo« besede.

Psalmist ni solist. Liturgični glas ni solistično petje. Poje naj z notranjim razumevanjem. S svojim petjem naj spodbuja k molitvi celotno občestvo. Njegovo petje naj pomaga k razumevanju Božje besede, izgovorjava naj bo jasna in naravna. Glasba tako postane le »oblačilo« besede. V svoji službi naj bo psalmist ponižen in naj se zaveda, da oznanjuje Božjo besedo.

Izobraževanja se nas je udeležilo enajst glasbenikov in verjamem, da bomo v svojih župnijah lahko vsi sedaj še z večjim navdihom služili kot »pevci« Božje besede.

Članek je bil objavljen v novi številki revije Cerkveni glasbenik (6/2021). Revijo lahko prelistate TUKAJ. Revija za cerkvene pevce in organiste, je dvomesečnik, ki prinaša predstavitve avtorjev in skladateljev ter njihova dela, notno prilogo, članke o glasbeni podobi bogoslužja ter ocene in kritike s cerkveno-glasbenega področja. Posamezen izvod stane 6,50 evra, letna naročnina je 39,00 €. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Cerkveni glasbenik
39,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh