Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razvozlana skrivnost

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 21. 09. 2022 / 16:11
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2022 / 16:13
Razvozlana skrivnost
Hieroglife so uporabljali že pred več kot 5.000 leti. FOTO: Družina

Razvozlana skrivnost

Več kot tri tisoč let pred Jezusovim rojstvom je ob reki Nil nastala mogočna civilizacija, ki je zgradila piramide in si izmislila hieroglife. Napisi v tej pisavi so še danes vidni na stenah grobnic in svetišč, vendar so že v 5. stoletju po Kristusu umrli še zadnji posamezniki, ki so jih znali brati in zapisovati. Šele pred dvesto leti je pomen hieroglifov znova razvozlal francoski jezikoslovec Jean-Francois Champollion.

Francoski vojskovodja Napoleon je ob koncu 18. stoletja poskušal pretrgati angleške vezi z Indijo, zato je krenil na vojaški pohod v Sirijo in Egipt, ki sta takrat spadala v okvir Osmanskega cesarstva. 1. julija 1798 je v Abukirski zaliv na severu Egipta priplula množica francoskih ladij. Na njih niso bili le mornarji in vojaki, ampak tudi večja skupina učenjakov, ki naj bi preučili egiptovske starine in s tem obogatili svetovno zakladnico znanja.

Kamen iz Rosette

Dne 15. julija 1799 je skupina francoskih vojakov med kopanjem temeljev za utrdbo v bližini pristaniškega mesta Rosette (danes Rashid) naletela na kamnito ploščo z vklesanim besedilom. Čeprav ga častnik Pierre-Francois Bouchard ni znal prebrati, si je mislil, da bi utegnil biti pomemben, zato je o najdbi obvestil nadrejene. Imel je prav. Učenjaki so ugotovili, da je besedilo napisano v treh pisavah: v hieroglifih, demotski pisavi (poenostavljeni hieroglifi) in grščini. Iz slednje so razbrali, da gre z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh