Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rdeče zastavice, ko iščeš fanta

Za vas piše:
Agata Hren
Objava: 01. 09. 2023 / 10:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2023 / 11:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rdeče zastavice, ko iščeš fanta
Najst
Te lastnosti pri osebi so zelo škodljivi značajski vzorci. FOTO: Pexels

Rdeče zastavice, ko iščeš fanta

Nihče ni popoln. Vsakemu od nas kdaj spodleti in vsi smo na poti rasti. Za nas ne obstaja princ, zato je bolje, da opustimo fantazijo, kako bomo dobile svojo dušo dvojčico. Vseeno pa je treba dobro oceniti fante, ki so nam všeč.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Fantje z »napakami«, s katerimi lahko živimo:

V prvi skupini so fantje z »napakami«, s katerimi lahko živimo, in padejo v kategorijo normalnih in nepopolnih ljudi, med katere spadamo tudi same. To so fantje, ki zmorejo opaziti, da so napako naredili, in to tudi priznajo. Težko jim je, če te prizadenejo, in se trudijo, da bi se izboljšali (prav tako je prav, da se za to trudiš tudi sama). Fantu, ki se zaveda, da ni na pravi poti in jo poskuša popraviti, lahko zaupaš, sploh, če je iskren in se trudi izboljšati.

Večje osebnostne napake, s katerimi ne moremo živeti: rdeče zastavice

Niso pa vse napake take, da jih lahko prezremo z izgovorom, da smo vsi nepopolni. Nekatere so za rdečo zastavico! Prepoznamo jih kot osebnostne lastnosti tega človeka, ki se kažejo tudi v njegovem vedenju do drugih ljudi.

Uničevalne osebnostne lastnosti pri fantu so:

  • Obnaša se, kot da je edini, ki vse ve in vse zna, in nikoli ne prizna šibkosti ali nepopolnosti.
  • Tudi ob najmanjši in dobronamerni kritiki se lahko počuti napadenega in se na to odzove z zamero ali protinapadom.
  • Pogosto se opravičuje, namesto da bi se trudil za spremembo, in se izogiba soočenju s problemi ter jih ne skuša odpraviti.
  • Od punce lahko zahteva slepo zaupanje, a se sam ne izkazuje kot zaupanja vreden.
  • Pogosto laže in nima interesa za osebnostno rast.
  • Je odvisnik.

Izogiba se soočenju s problemi ter jih ne skuša odpraviti.

V njegovem odnosu do drugih pa lahko prepoznamo naslednje značilnosti, ki so lahko opozorilni alarm, da je bolje, da se temu fantu izognemo, kot pa da bi se z njim še bolj zapletle: 

  • Boji se vzpostaviti bližino.
  • Misli samo nase, namesto na odnos ali drugo osebo.
  • Nagnjen je h kontroli in ljubosumju – vedeti mora, s kom se družiš, komu zaupaš, kam greš … Pogosto načrtno poskuša doseči, da bi se oddaljila od prijateljic ali družinskih članov. (Prijateljica je imela takšnega fanta in čeprav sem jo imela zelo rada, nisem več hodila k njej na obisk, če je bila z njim, ker se je do mene vedel tako nespoštljivo, da smo se sprli vedno, ko smo bili skupaj. Kasneje sem izvedela, da je bilo enako tudi z njenimi sošolkami in sestrami. Šlo je za načrtno ustvarjanje trenj z ljudmi, ki smo jo imeli radi, da bi jo odrezal od vseh ostalih odnosov in z njo lažje manipuliral.)
  • Veliko laska in je na prvi vtis lahko zelo šarmanten. Zna z besedami in te zna obrniti tako, da niti sama ne veš, kako si na kaj takega pristala.
  • Veliko obsoja druge, jih opravlja in se obnaša, kot da je boljši od vseh. Ob njem imaš občutek, da ničesar ne veš in ne znaš.
  • Zanika tvoja čustva prizadetosti in bolečine: prepričuje te, da je problem v tebi, ker si preveč občutljiva. Po drugi strani pa se hitro in pretirano razjezi. (Jeza je seveda čustvo, ki je lahko v določeni situaciji povsem primerno pretirana jeza pa je nenadzorovana, zelo pogosta tudi zaradi manjših stvari in povezana z agresivnim vedenjem.)

Če so te lastnosti vedenjski vzorec:

Te lastnosti pri osebi so zelo škodljivi značajski vzorci. Če se tu in tam pri fantu pojavi kakšna izmed njih in zanjo sprejme odgovornost ter na njej začne delati, se lahko popravi, a če so to že vzorci vedenja, za katere ne sprejme odgovornosti in jih ne obžaluje, vedi, da se bo zgodilo dvoje: razmerje ne bo moglo biti kvalitetno in punca takega fanta bo zelo pogosto prizadeta. Tega pa si ne želiš, kajne?

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (5/2023). Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.  

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh