Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rupnik inkardiniran v Kopru, papež sprožil nov postopek

Za vas piše:
M. P., M. M. Š.
Objava: 30. 10. 2023 / 17:00
Oznake: Cerkev, Nemiri, Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.10.2023 / 01:52
Rupnik inkardiniran v Kopru, papež sprožil nov postopek
Rupnikov mozaik. FOTO: I. Ž.

Rupnik inkardiniran v Kopru, papež sprožil nov postopek

S škofije Koper so prejšnji teden potrdili, da je Marko Ivan Rupnik, ki je bil junija izključen iz jezuitskega reda, kot duhovnik avgusta inkardiniran (sprejet) v koprsko škofijo. Iz Vatikana pa so sporočili, da je papež Frančišek odpravil zastaranje v postopku v primeru Rupnik in da se bo začel nov postopek.

V izjavi, ki jo je škofija Koper objavila 25. oktobra, so pojasnili, da so se pri odločitvi oprli na dejstvo, da Rupniku ni bil izročen noben sodni izrek in da velja za nedolžnega, dokler ne bo spoznan za krivega v skladu z javnim postopkom.

Rupnik je mesec dni pred uradno izključitvijo iz jezuitskega reda, do katere je prišlo junija, pisal koprskemu škofu Juriju Bizjaku in ga prosil za sprejem »ad experimentum« v svoji domači škofiji, so poročali mediji. Škof Bizjak se je pred sprejemom Marka Rupnika v koprski škofiji posvetoval z apostolskim nuncijem v Sloveniji nadškofom Speichom, pa tudi z vikarjem rimske škofije kardinalom De Donatisom ter Giacomom Incittijem, profesorjem kanonskega prava, zatem pa sprejel odločitev o Rupnikovi inkardinaciji v Kopru.

Rupnik, kot je na poizvedovanje Primorskih novic pojasnil njen tiskovni predstavnik Božo Rustja, ne bo deloval na ozemlju koprske škofije; neuradno še vedno živi v Rimu in ga v Koper ni bilo.

Decembra...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh