Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska Udba je delovala državno-teroristično

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 02. 11. 2022 / 10:21
Oznake: Knjiga
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2022 / 10:23
Slovenska Udba je delovala državno-teroristično
Na nedavnem posvetu Muzeja slovenske osamosvojitve je Igor Omerza govoril o tem, kako je Udba zasledovala Jožeta Pučnika. FOTO: Ivo Žajdela

Slovenska Udba je delovala državno-teroristično

Igor Omerza je izdal novo knjigo o Udbi z naslovom Kocbek, Pahor, Jančar in Udba.

V knjigi obravnavate tri zelo vidne osebnosti, ki jih je »spremljala« Udba, Edvarda Kocbeka, Borisa Pahorja in Draga Jančarja.

Prvi dve poglavji (Kocbek, Pahor) sta pravzaprav skrčena verzija dveh mojih debelih knjig o njima o »spremljanju« Udbe in režima nasploh (komunistična partija, režimskimi mediji, tožilstvo). Ker pa sem od izida knjig našel še kar nekaj novih oziroma še neobjavljenih dokumentov, so ti zdaj prvič predstavljeni v teh dveh poglavjih. Na primer, natančno sem opisal, kako je Udba spremljala umiranje Kocbeka in kako je spremljala odzive kulturnikov na zaničevalne prispevke Jožeta Javorška ob Kocbekovi sedemdesetletnici. Glavni poudarek pa je v obeh poglavjih na nastajanju Kocbekovega pričevanja o povojnem pomoru domobrancev (1970–1975), ki je izšlo v Trstu, v aranžmaju Borisa Pahorja in Alojza Rebule. Tu uporabljam (kot razlagalni pripomoček) tudi Kocbekove in Pahorjeve dnevnike, torej ne samo udbovske dokumentacije.

Draga Jančarja zdaj preds...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh