Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srednji vrh [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 08. 07. 2023 / 13:24
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2023 / 14:37
Srednji vrh [FOTO]
Pogled proti Srednjemu vrhu s Spodnje Smokuške planine. FOTO: Andrej Praznik

Srednji vrh [FOTO]

Na prehodu iz Zgornjesavske doline v Ljubljansko kotlino se v Savo Dolinko izliva osem kilometrov dolg potok Završnica, ki ga napajajo vode s Stola, Vrtače in Begunjščice. Ti trije dvatisočaki obdajajo tudi 1.797 metrov visoki Srednji vrh, ki se strmo dviga nad dolino Završnice. Čeprav je precej nižji in manj znan od sosedov, je imenitno razgledišče in prijeten izletniški cilj.

V začetku leta 1915 je začela obratovati prva slovenska javna elektrarna: hidroelektrarna Završnica. Vodo ji je zagotavljalo akumulacijsko jezero v dolini Završnice, ki je danes priljubljena izletniška točka. Ob njem je veliko plačljivo parkirišče, s katerega se lahko odpravimo na Stol, Ajdno, Vrtačo, Begunjščico ali Srednji vrh.

Pot na Srednji vrh gre mimo Tinčkove koče do Doma pri izviru Završnice, od koder se preko sedla Šija vzpne na vrh. Do Tinčkove koče lahko pridemo mimo Valvasorjevega doma pod Stolom ali po cesti po dolini Završnice. Ker je prva pot precej daljša, bomo šli po drugi.

Dolina Završnice je ozka. Obdajajo jo strma gozdnata pobočja, iz katerih štrlijo skalnate pečine. Med njimi gnezdi velika uharica, ki je največja evropska sova. Samice so nekoliko večje od samcev in lahko merijo čez krila več kot poldrugi meter. Po dnu doline v senci krošenj ob šumečem potoku narahlo vijuga cesta. Večinoma je makadamska, le na začetku in potem še vmes jo za kr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh