Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ste že zamenjali pnevmatike na vaših vozilih?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 11. 2021 / 00:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ste že zamenjali pnevmatike na vaših vozilih?
Je vaš avto pripravljeni na zimske razmere? FOTO: Pexels

Ste že zamenjali pnevmatike na vaših vozilih?

Od 15. novembra dalje morajo imeti naša vozila nameščene zimske pnevmatike. A kot poudarjata inštruktor varne vožnje Brane Legan in vodja asistenčnega centra Jurij Kočar iz AMZS, priprava na varno zimsko vožnjo ne pomeni le menjave pnevmatik, temveč še marsikaj drugega.

Da bi bila tudi vožnja v zimskih razmerah čim bolj varna, je treba letno tekočino za stekla zamenjati z zimsko, še preden se temperature spustijo pod ničlo. Poskrbeti je treba za brezhibno delovanje vseh svetlobnih teles na avtomobilu ter pred vožnjo temeljito očistiti vse steklene površine na avtu. Prav tako je treba preveriti stanje metlic brisalcev ter po potrebi poskrbeti za menjavo žarnic, strokovnjaki pa naj pregledajo hladilno tekočino ter stanje akumulatorja in ogrevalnega sistema.

Izbira pnevmatik glede na slog vožnje in vozniške navade

Med dejavniki, ki jih moramo upoštevati pri ocenjevanju pnevmatik so obnašanje na suhi in mokri cesti ter na snegu in ledu, glasnost, obraba, prevoženi kilometri in poraba goriva. Najboljše so tiste, ki dosežejo uravnoteženost vseh teh lastnosti. A kot pravita naša sogovornika, naj vozniki izberejo pnevmatike glede na svoj vozniški slog in vozniške navade. AMZS je opravil test 34 zimskih pnevmatik dimenzij 195/65 R15 in 225/50 R17. Rezultati so bili zelo raznoliki.

Najpogostejši vzrok klicev na pomoč na številko 1987 je pozimi po izkušnjah AMZS službe za pomoč na cesti izpraznjen oziroma slabo delujoč avtomobilski akumulator.

Čistost stekel 

Za varnost na cesti je bistvenega pomena videti in biti viden. Poskrbeti je treba za brezhibno delovanje svetlobnih teles na avtu ter za čista stekla, tako z zunanje kot notranje strani. Zlasti slednje vozniki večkrat zanemarijo, posledično pa je difuzija svetlobe zelo moteča in onemogoča varno vožnjo, poudarja Jurij Kočar.

Za vožnjo na višje ležečih predelih bodo morda prav prišle snežne verige. FOTO: Alenka Veber

Priporočljiva dodatna oprema v prtljažniku

Zimske razmere so nepredvidljive, zato je pozimi koristno imeti v avtu manjšo lopato in vrečo peska, ki je koristen pri speljevanju na poledeneli podlagi, ter snežne verige, če se odpravljate v višje ležeče predele. »Dobrodošla so tudi dodatna oblačila, odeja, dežnik, kabli za zagon motorja, kabel in polnilnik za mobilni telefon, praskalo za led, dodatna plastenka zimske tekočine, metlica za sneg in svetilka,« svetuje Kočar.

Kako voziti v zimskih razmerah?

Pozimi, ko so vremenske razmere nepredvidljive, morajo udeleženci v prometu, predvsem vozniki motornih vozil, računati na hitre spremembe voznih razmer, opozarja inštruktor varne vožnje Brane Legan. »Ob sneženju naj se vozniki pogosto ustavijo in očistijo žaromete. Jeseni in pozimi naj podnevi ročno prižgejo zasenčene luči, saj obvezne dnevne luči pogosto svetijo le spredaj, zadaj pa ne. Meglenke naj uporabljajo samo v megli. Ob slabi vidljivosti je nujno zmanjšanje hitrosti in povečanje varnostne razdalje.«


Nalaganje
Nazaj na vrh