Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Študenta, ki sta izdala notno zbirko Marijinih pesmi

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 22. 11. 2023 / 08:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2023 / 10:02
Študenta, ki sta izdala notno zbirko Marijinih pesmi
Matic Podobnik in Jan Triler. FOTO: Tatjana Splichal

Študenta, ki sta izdala notno zbirko Marijinih pesmi

Matic Podobnik in Jan Triler, oba študenta sakralne glasbe na ljubljanski Akademiji za glasbo, Jan poleg tega študira še kompozicijo in glasbeno teorijo, sta nedavno skupaj izdala notno zbirko Živa voda umetnin, namenjeno bogoslužnemu petju.

Z njo sta želela obogatiti cerkveni glasbeni repertoar. »Zdi se mi, da je dandanes novih zborovskih skladb, primernih za izvedbo pri bogoslužju, malo in da se v veliki meri izvajajo predvsem skladbe, napisane od petdeset do sto let nazaj,« je povedal Jan.

Zbirka je rezultat njunega sodelovanja na sakralnem oddelku. »Ko sem našel besedila, sem jih poslal tudi Janu in ga pozval, naj, če se mu katero zdi primerno, skomponira viže. Želel sem preprostih, a domišljenih, učinkovitih in sodobni glasbeni govorici bližnjih skladb. Jan se je odzval in nastala je zbirka Živa voda umetnin, ki združuje pretežno skladbe z marijansko vsebino, poleg tega pa so v njej še dve darovanjski in obhajilna skladba, ki se lahko izvajajo na Marijine praznike,« je opisal Matic.

Pesmi so posvečene predvsem Mariji, naslov zbirke je iz pesmi Berte Golob Immaculata, ki je Marijo opisala kot »živo vodo«. Matic je navdih prejel ob prebiranju in listanju zbirke pesmi Elizabete Kr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh