Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deset vprašanj in odgovorov pred začetkom »supersinode«

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 27. 09. 2023 / 09:06
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2023 / 11:54
Deset vprašanj in odgovorov pred začetkom »supersinode«
FOTO: Reuters

Deset vprašanj in odgovorov pred začetkom »supersinode«

V Rimu se jutri začenja 15. redno generalno zasedanje škofovske sinode, ki se bo odvijala do 29. oktobra na temo »Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje in poslanstvo«.

Sinoda o sinodalnosti, eden pomembnejših trenutkov v pontifikatu papeža Frančiška in Katoliške cerkve danes, bo z oktobrskim zasedanjem v Rimu prešla v novo fazo. Za papeža je veliko v igri, menijo nekateri, drugi pa prepoznavajo pomen zasedanja za vse katoličane. »Sinodalnost pomeni stalno odprtost Božjemu Duhu, prek katerega vstali, živi Kristus živi in deluje v Cerkvi. Sinoda je priložnost, da skupaj prisluhnemo temu, kaj Duh govori cerkvam danes,« pravi češki teolog Tomáš Halík. O pomenu zasedanja, ki bo od 4. do 29. oktobra pritegoval pozornost svetovne javnosti, podrobneje v spodnjih vprašanjih in odgovorih.

1. Kaj je posebnost tokratne sinode?

Tematika tokratne sinode je sinoda(lnost) sama. Ta za papeža Frančiška ni samo poglavje iz ekleziologije, teološke veje o Cerkvi, pač pa izraža naravo Cerkve, način in slog njenega delovanja, ki naj bi temeljil na gradnji občestva, udeleženosti vseh in poslanstvu (misijonu). Da bi Cerkev čim bolj sprejela drugačen,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh