Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Cecilija – duhovni simbol današnjega časa

Za vas piše:
Pavel Merljak
Objava: 22. 11. 2021 / 21:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 22:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Cecilija – duhovni simbol današnjega časa
Pavel Merljak, član uredniškega odbora Cerkvenega glasbenika, razmišlja ob godu zavetnice cerkvene glasbe. FOTO: Wikipedia

Sv. Cecilija – duhovni simbol današnjega časa

V novi številki Cerkvenega glasbenika, ki prinaša ustaljene rubrike, še zlasti odmeva prispevek ob letošnji 50-letnici ponovno obujene Orglarske šole v Ljubljani, ki je razlog več za slovesno praznovanje ob bližnjem prazniku zavetnice cerkvene glasbe sv. Cecilije.

Sicer ne obstajajo zgodovinski dokazi, da bi imela resnična mučenka Cecilija kakršno koli zvezo z glasbo. Njen glasbeni lik je pravzaprav plod napačne poznosrednjeveške interpretacije antične legende, v kateri po eni od variant Cecilija v mističnem videnju z angeli prepeva Bogu. Njen duhovni simbol pa ostaja! Navzoč nam bi moral ostati še zlasti v tem zahtevnem epidemičnem času, ki je prežet s precejšnjim malodušjem, saj je kot posledica preprečevanja širjenja epidemije v mnogih cerkvenih skupnostih petje pri obredju skoraj utihnilo.

Članek je bil objavljen v novi številki revije Cerkveni glasbenik (5/2021).

Cecilijin simbol mističnega videnja angelskega petja nas opominja, da si moramo stalno prizadevati za vzvišeno popolnost. Realnost sedanje epidemije naj nam ne umori Duha, da bi se zadovoljili s cenenimi rešitvami in nestrokovnim pristopom. Dogaja se namreč, da zaradi očitnega neznanja izvajalec zlasti pri spremljavi ljudskih pesmi preveč poenostavlja harmonsko strukturo skladbe na odnos dominanta-tonika, češ, saj je v »ljudskem duhu«. Za nameček kot zgled to nedoslednost v širši eter prenaša celo radio.

Cecilijin vzvišeni ideal angelskega petja živi v vsakem izmed nas.

Zavedati se moramo, da Cecilijin vzvišeni ideal angelskega petja živi v vsakem izmed nas, saj je Božji dar. Tudi glasbeno neizobraženi ljudje imajo natančno uho, tako da tak poenostavljen odnos mnoge globoko v duši vznemirja in odvrača od sodelovanja. Prav bi bilo, da bi zato o duhovnem pomenu kakovostne cerkvene glasbe in strokovno korektne izobrazbe, za katero se že 50 let trudi ljubljanska Orglarska šola, spregovorila tudi pravkar začeta sinoda.

Spet se nam bližajo najlepši prazniki cerkvenega leta, epidemija pa še kar traja in traja. Vendar naj nam to dejstvo ne zatre duha, da ne bi sodelovali z najboljšim, kar zmoremo. Pred časom sem zapisal, da je zakladnica slovenske cerkvene ljudske pesmi za uporabo pri obredju dovolj bogata in globoko sporočilna. Gotovo je današnji čas pravi trenutek, da omenjeno zakladnico – ob zgledu Cecilijinega mističnega slavljenja Boga – na novo odkrijemo in jo korektno negujemo. Z njimi zavzeto sodelujmo pri bogatenju bogoslužja in slavljenju Gospoda!

Ob godu zavetnice cerkvene glasbe želim vsem radostno praznovanje in mistično globoka glasbena doživetja.

Članek je bil objavljen v novi številki revije Cerkveni glasbenik (5/2021). Revijo lahko prelistate TUKAJ. Revija za cerkvene pevce in organiste, je dvomesečnik, ki prinaša predstavitve avtorjev in skladateljev ter njihova dela, notno prilogo, članke o glasbeni podobi bogoslužja ter ocene in kritike s cerkveno-glasbenega področja. Naročite jo lahko TUKAJ. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Nalaganje
Nazaj na vrh