Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»To je sramota za vso mednarodno skupnost«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 10. 2023 / 17:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2023 / 19:57
»To je sramota za vso mednarodno skupnost«
Še zdaleč nismo na cilju, čaka nas še veliko dela, a nismo omagali, pravi Pedro Opeka. FOTO: REUTERS

»To je sramota za vso mednarodno skupnost«

»Stanje je eksplozivno in sramota za vso mednarodno skupnost je, da obstaja takšna razlika življenja med severno in južno poloblo ter med zemljani,« je v video nagovoru udeležencem prvega slovenskega humanitarnega foruma izpostavil misijonar slovenskih korenin, ki deluje na Madagaskarju, p. Pedro Opeka.

Forum je v sodelovanju s Slovensko karitas in Platformo Sloga od 2. do 6. oktobra organiziralo zunanje ministrstvo, na njem pa je bilo slovenski javnosti predstavljeno, kako se naša država odziva na številne krize in humanitarne potrebe po vsem svetu. Domači in tuji gostje so predlagali načine, kako okrepiti slovenske izvajalce humanitarne pomoči, da se bodo samostojno in v partnerstvih lahko bolje odzivali na humanitarne krize in potrebe v svetu.

Misijonar je brez olepševanja povedal, da je stanje na Madagaskarju trenutno zelo hudo, predvsem za revne družine s številnimi otroki. Vojna v Ukrajini je namreč podražila riž in na splošno vso hrano in revni državljani ne vedo več, h komu naj se zatekajo. Malgaši potrebujejo delo, varnost in ceste, da bi lahko kmetje prodajali svoje pridelke v druge kraje na otoku. Nujno je treba ustvariti delovna mesta in izboljšati zdravstveno oskrbo, kajti »brez zdravja ni napredka«. Vsaka družina bi morala imeti zagotovljen minimalni prihode...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh