Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trobentica

Za vas piše:
Mirjam Grilc
Objava: 22. 02. 2023 / 10:18
Oznake: Mavrica
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2023 / 10:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trobentica
Mavrica
FOTO: Fotoarhiv Družina

Trobentica

Rožica, ki jo tokrat predstavljam, po hladni zimi med prvimi pokuka iz tal. Njeno drugo ime je navadni jeglič, latinsko ime pa Primula vulgaris, ki je pomanjševalnica imena primus in pomeni prvi.
TVOJA PRIJATELJICA TROBENTICA

Trobentica bo zagotovo postala tvoja prijateljica za vedno, saj je zdravilna, okusna ter polepša in oživi vse okoli sebe. Nabiraš lahko celotno rastlino, od korenin do cveta, a le v suhem in sončnem vremenu. Za vas, otroci, so najbolj primerni cvetovi: so blagega okusa in prijazni do želodčne sluznice. V sebi imajo vse potrebne učinkovine, da odpravijo prehladna obolenja, ki jih povzroči ali pusti zima.

Trobentice niso zgolj prijetne na pogled, tudi zelo zdravilne so! FOTO: arhiv Družina

  • Čaj iz cvetov pomaga proti zasluzenosti, kašlju, pri boleznih, kot so gripa, bronhitis, oslovski kašelj. Pomaga vsem, ki ne morejo zaspati, in tistim, ki imajo slabo kri zaradi nepravilne prehrane.
  • Surove cvetove lahko zobljemo že na sprehodu, saj vsebujejo veliko vitamina C, ali pa jih kasneje doma potresemo po pripravljenih jedeh: solati, rižoti, sendviču, jogurtu ... 

Ali veš, da ima trobentica bratranca, ki ga srečaš v višjih legah? To je pomladni jeglič, ki je nekoliko višji kot trobentica, a ima podobne učinkovine.
Ali veš, da so včasih dejali, da pogled na trobentico odžene žalost? Poskusi! :)

Ali znaš na trobentico tudi kaj zaigrati? FOTO: arhiv Družina

Recept za čaj iz trobentic 
Naberi pest trobentičinih cvetov in jih prelij z 2 dl vroče vode, pokrij s pokrovko in pusti stati 15 minut. Čaj precedi in dodaj malo medu in nekaj kapljic limone.
Recept za trobentice v sirupu 
Naberi nekaj pesti cvetov trobentic, pripravi višji kozarec s širokim vratom in sladkor. V kozarec na dnu potresi za prst debelo plast sladkorja, nato potresi cvetove trobentic in po njih sladkor, nato vse ponavljaj, dokler ti ne zmanjka trobentic. Ne pozabi, da na vrhu pride plast sladkorja! Kozarec zapri in postavi v bližino toplote (na sonce, ob peč …) ter pusti, da se sladkor stopi. Stopljeno tekočino nato hrani v hladnem prostoru. Z žličko zajemaj trobentice v sirupu in jih dodajaj različnim čajem, vodi, limonadi. To deluje poživljajoče in bo poskrbelo za to, da boš dobre volje.

Članek je bil objavljen v marčevski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh