Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uglasbeni navdihi sv. Hildegarde

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 12. 05. 2022 / 12:04
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 20:05
Uglasbeni navdihi sv. Hildegarde
FOTO: Barbara Kastelec

Uglasbeni navdihi sv. Hildegarde

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je na koncertu predstavil preplet pesmi in plesa po navdihu sv. Hildegarde iz Bingna z naslovom Ljubezen preplavlja vse.

Dirigentka Helena Fojkar Zupančič je v uvodu v koncertno-plesni večer v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani (v četrtek, 5. maja) povedala, da je bila benediktinska opatinja sv. Hildegarda, ki jo bolj poznamo kot srednjeveško zdravilko in mistikinjo (1098–1179), tudi plodovita skladateljica. Že od otroštva je imela vizije, ki jih je v drugi polovici svojega življenja tudi zapisovala; v iskanju bistva človeškega in vsega bivajočega je iskala povezavo z Božjim. Del njenih razodetij je tako sedeminsedemdeset pesmi, ki so se ohranile v dveh rokopisih. Hildegarda naj bi te »simfonije nebeških razodetij« slišala v svojih vizijah – tako besedilo kakor melodijo. Njenemu nasvetu so radi prisluhnili pomembni veljaki tistega časa, njeno zeliščarsko izročilo pa je ohranjeno do današnjih dni.

Vpete v čudovito skladje srednjeveškega plesa pod mentorstvom oblikovalke giba Barbare Kanc so dijakinje od 2. do 4. letnika najprej zapele naslovno pesem – Ljubezen preplavlja vse. V novih koreografskih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh