Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V kamen vklesana semena resnice

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 25. 10. 2022 / 22:23
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2022 / 10:49
V kamen vklesana semena resnice
Jurij Bizjak/TATJANA SPLICHAL | Vir: TATJANA SPLICHAL

V kamen vklesana semena resnice

Božidar Premrl je napisal že svojo 21. knjigo, ki jo je naslovil Nesmrtni kamen in njegovi mojstri v gornji Vipavski dolini in okolici.

Kot rojen Vipavec ter velik ljubitelj domače stavbne in kulturne dediščine je zdaj svoji ožji domovini posvetil svoje najobsežnejše knjižno delo (580 strani velikega formata in prav toliko fotografij), ki je sad tridesetletnega raziskovalnega dela in je prava enciklopedija kamnite dediščine v gornji Vipavski dolini ter pokrajinah in krajih, povezanih z njo. V knjigi je poudarek na kamnosekih, zidarjih, stavbarjih, kiparjih, podobarjih in drugih mojstrih kamna na širšem območju gornje Vipavske doline od srede 15. stoletja do današnjih dni.

Zgodovina kamnarstva

Kot je dejal za Družino, se na splošno zanima za zgodovino kamnarstva in kulture kamna, in sicer predvsem z etnološkega ali etnografskega zornega kota. »Ker je kamen, ta plemeniti material, tudi predmet umetniškega ustvarjanja, me pogosto zapelje tudi na področje, ki je 'v pristojnosti' umetnostnozgodovinske vede. Najbolj so mi seveda zanimivi ustvarjalci kamnite dediščine. Krajevno sem se omejil...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh