Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ledenem objemu

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 10. 04. 2024 / 07:53
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2024 / 09:38
V ledenem objemu
Ladja Čeljuskin v arktičnem ledu. FOTO: Wikipedia

V ledenem objemu

Britanski kontraadmiral John Franklin, ki se je v mladih letih udeležil znamenite bitke pri Trafalgarju, pozneje pa vodil več arktičnih odprav, je maja 1845 z ladjama Terror in Erebus odrinil na dolgo pot čez Atlantski ocean. Bil je trdno odločen, da s 129 možmi do konca razišče Severozahodni prehod – plovno pot med Atlantskim in Tihim oceanom skozi Kanadski arktični arhipelag. Ladji so zadnjič videli julija 1845, potem se je za njima izgubila vsaka sled.

Pozneje so ugotovili, da je Franklinova odprava obtičala v ledu. Mornarji niso ostali ujeti samo do naslednjega poletja, ampak kar tri leta. To je bilo tudi za najbolj žilave može preveč. Nekaj jih je umrlo že prvo zimo, nekaj se jih je poskušalo prebiti do najbližje naselbine, ki pa je bila neskončno daleč. Nihče se ni rešil. Tragična usoda Franklinove odprave še danes buri domišljijo. Severozahodni prehod pa je šele v začetku 20. stoletja prvi v celoti preplul norveški polarni raziskovalec Roald Amundsen. Čeprav ta morska pot zaradi težavnosti ni primerna za ladijski promet, so se pogumni raziskovalci za vedno zapisali v zgodovino.

Severovzhodni prehod

Skoraj devetdeset let po smrti Franklinovih mož se je arktična zima poigrala tudi s sovjetsko odpravo. Toda to je bila zgodba s srečnim koncem.

V četrtek, 10. avgusta 1933, je iz Murmanska, pristanišča na severu polotoka Kola, odplul sovjetski parnik Čeljuskin. Ime je dobil po polarnem raziskovalcu Se...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh